snowstreams

snowstreams

Snowstreams

Blogen handlar om livet med hundarna av rasen siberian husky. Vardag och tävling. Mycket fotografier på hundarna men också en del naturbilder.

Följ oss även på
Instgram: snowstreams_sh
Twitter.

snowstreams.se

Tips & RådPosted by Ylwa Wed, July 03, 2013 08:54:09
Från och med nu finns bloggen på snowstreams.se. Skulle du vilja kika på gamla inlägg som finns här så hittar du även den här bloggen på hemsidan. Kika uppe i meny på den uppdaterade hemsidan så hittar du både nya och gamla bloggen där. Klicka på länken nedan för att komma till hemsidan.

Snowstreams hemsida

Flytt

VardagPosted by Ylwa Mon, June 03, 2013 22:48:09
Jag håller på att flytta bloggen eller vad ska jag säga. Just nu bloggar jag dubbelt. Den här portalen känns fruktansvärt oflexibel. Jag betalar för den här portalen och därmed finns inte heller någon reklam här.

Nu testar jag här snowstreams.blogg.se.

Här kommer det finnas reklam. Det går att uppgradera, det ger mer möjligheter och då syns inte heller reklamen. Jag väljer inte själv vad som visas i reklamväg. Vad tycker ni? Är det värt att uppgradera. Det kostar ca 500 kronor om året.

På nya bloggen kan jag nu svara på era kommentarer. Det tycker jag är bra. Annars blir det lätt envägskommunikation. Så nu ska jag försöka svara så fort som möjligt på era kommentarer.

Äntligen kommer jag kunna blogga från mobilen och då också kunna lägga upp bilder. Jag har redan testat och det verkar funka bra.

Jag tycker faktiskt att bilderna ser betydligt bättre ut på nya bloggen. Vad tycker ni?

Ett tag till kommer jag blogga på båda innan jag helt bestämmer mig för hur jag ska göra fortsättningsvis. Jag har väldigt mycket kvar att göra på den nya. Har precis som sagt var börjat. Finns en hel del att lära så feedback tas tacksamt emot samt tips och råd.

Kika gärna in på nya bloggen och säg vad ni tycker. Ska jag byta eller ska jag låta bloggen ligga kvar på den här portalen?

Birgit.

Myror

VardagPosted by Ylwa Mon, June 03, 2013 22:33:41
Idag när jag kommer hem kryper det myror överallt. De är på golvet, på köksbordet, på spisen de kryper överallt. Fruktansvärt äckligt och obehagligt. Jag har inget emot myror men jag vill inte ha dem i huset. Små små otäcka svarta myror. De verkar ta sig in via altandörren. Imorse fanns här inte en myra. De har lyckats invadera köket under dagen.

Jag ringer anticimex. De lovar att skicka dosor som ska kål på myrorna. De säger att de inte är skadliga. Det är väldigt vanligt att de tar sig in så här års. De söker föda. Till att börja med ska jag dammsuga och skura. Jag kan testa med radar eller annat insektsgift. Det vågar jag nu inte använda inne eftersom Io kommer in om kvällarna. Jag dammsuger och sprutar hysteriskt med rengöringsmedel. Bättre blir det men de har inte gett sig de marscherar taktfast in i huset via altandörren. Lika envist kämpar jag emot med dammsugaren och skurmedel. Det lustiga är att jag ser dem inte utifrån men jag ser dem kila ut från altandörren in i huset. Nu får jag vänta på dosorna, de kommer först på onsdag. Att få hit en saneringsman hade tagit ännu längre tid.

Damen på anticimex är förstående. Hon är väl van vid olyckliga människor som ringer och känner sig äckliga när skadedjur invaderar deras hus. Jag tror inte jag vill vänta till på onsdag. Jag ska se om det finns att köpa något i stan imorgon. För även om de inte är skadliga känns det inte alls fräscht att ha myror som marschera längs golv och tak. Snälla små myror, kan ni inte hålla er ute i naturen. Där tycker jag ni är söta men inomhus är det obehagligt när ni kryper runt överallt. Okej, viss förståelse för att myrorna vandrar runt får man kanske ha. Everth massakrerar här en gammal murken stubbe. Där brukar myrorna hålla till men de gillar inte att deras bo blir söndertuggat. Kanske är de myrornas hämnd. Deras bo blev förstör så nu ska de terrorisera i mitt hem efter det. Alla bilderna är från 11 maj, dagen innan Cémbra försvann. Jag har flera bilder som jag bara inte orkat publicerat. Då blommade vitsipporna för fullt. Gullvivorna hade knappt slagit ut. Nu är det nästan inte en vitsippa kvar och gullvivornas tid är snart också över.

Hetta

Foto hundarPosted by Ylwa Sun, June 02, 2013 16:56:44
Igår fullkomligt vräkte regnet ner på kvällen. Idag visar termometer på närmare 30 grader. På altanen i solen når den upp till 35 grader. Jag tror att både jag och hundarna otacksamt och omedelbart längtar till till svalare temperaturer.

Hundarna söker sig till skuggan och gör inte många knopp. Utslagna i rasthagen. Liac, Molly, Everth, Varga och Birgit. Birgit har sin egen stil. Kanske svalkar det bättre om man borrar ner huvudet i den gamla murkna stubben?Maggan och Ola söker sig till skuggan under solskydden. Ib föredrar skuggan från en koja.

Rörelse

Foto insekterPosted by Ylwa Sun, June 02, 2013 16:48:51
Det här med att fota rörelse är inte det lättaste. Det blir ännu svårare när motivet är litet och dessutom väldigt oförutsägbart. Som den här söta lilla humlan. Stativ är väldigt bra att ha även om du har ett VR-objektiv som kompenserar för skakningar. En väldigt snabb slutartid är att rekommendera för här var den för lång och humlans vingar försvann nästan helt. Hur många slag i sekunden slår en humlas vinge?Med snabb slutartid syns vingarna, men skarpa lyckas jag inte få dem. När humlan ska lyfta är också helt omöjligt att förutsäga. De här blåsugorna skonade jag från gräsklipparens framfart. Nu var det också lite gräs som klarade sig så humlans flykt suddas ut av några grässtrån. Den här lilla krabaten har inte tid att stanna upp. Han landar aldrig på blomman utan suger nektar likt en kolibri. En liten blomfluga som precis ska lyfta. Så tror man att att man har ett perfekt läge för att fånga flugan i luften. Men när jag trycker av och tror att jag fångat flugan på bild är han redan borta. En del insekter är faktiskt ganska förutsägbara. Den här lilla flugbaggen klättrar längst upp på grässtråt när han ska flyga iväg. Det är som han pekar åt mig och säger snart lyfter jag. Är du med?Nu lyfter han snart."På det trejde smäller det", och hur tydlig han än är så hinner jag inte med. Andra sitter bara still i evigheter och vägrar flytta på sig. Andra fladdrar tacksamt runt lite mer även om det nästan är omöjligt att lyckas fånga dem på bild på ett bra sätt. Men ibland kanske det ligger något i oskärpan, bilden blir kanske mer levande när den blir så där lite lagom suddig. För även om jag lyckas fånga det lilla biet precis när det landar så syns det inte riktigt. Tänk att midsommarblomster är transparenta, jag har aldrig tänkt på det förut. Det är så mycket annat som man ser genom makkroobjektivet som man inte visste. Som de här två myrorna som stjäl till sig en kyss.Det är bara att öva vidare med makkroobjektivet. Övning ger färdighet, även om jag har långt kvar. Spännande är det att ge sig in i en ny värld. Svårt men roligt.

Det som betyder något

FarvälPosted by Ylwa Sat, June 01, 2013 21:20:54

När Cémbra försvann var det en epok som gick i graven. Cémbra var min allra första valp. Förstfödd i den första kullen. Mamma Kim var min allra första hund. De två var med mig jämt. Till och med på jobbet under flera år. De första hundarna är så fantastiska, de är något väldigt speciellt. De går inte riktig att förklara. Kanske ligger de i att vi upplevt så otroligt mycket och annorlunda saker tillsammans. De hundar som finns nu är naturligtvis lika unika och lika speciella. Jag älskar dem precis lika mycket. Men med fler hundar går det inte att ta med dem på samma sätt som när du bara har en eller två. En kompis som alltid är med dig, som alltid finns vid din sida blir väldigt speciell. Att kunna vara med överallt och finna sig i alla situationer som de gjorde gör det otroligt enkelt och smidigt att ta med sig dem. Det var en speciell tid som betydde mycket för mig.

När det blev fler hundar och det var tävling/utställning följde Kim och Cémbra alltid med om det var möjligt. Även om de inte var anmälda. De här två hundarna har lärt mig så otroligt mycket som jag har haft oerhört mycket nytta och glädje av. Det finns också så otroligt många glada minnen av alla fina stunder vi hade tillsammans. Jag så otroligt tacksam över allt vi upplevt. Ju mer glädje man har av varandra i livet desto tyngre blir avskedet. På sätt och vis är det väl bra och som det ska vara. Motsatsen vore hemsk, tänk om man inte skulle tycka det var jobbigt att ta farväl av sin bästa vän och inte känna någon saknad efter henne/honom. Även om det skulle vara enkelt att inte sörja så hör det livet till och är något naturligt. Någonting som man måste gå igenom för att kunna gå vidare.

Vare sig Kim eller Cémbra hade några meriter att skryta med. För mig spelar det ingen som helst roll. En hund har man inte för att den ska erhålla meriter. En hund är ens bästa vän. Någon man delar upplevelser tillsammans med. Någon man har roligt tillsammans med. Blir det sedan meriter är det en följd av att man har roligt. Meriter hade aldrig kunnat göra vare sig Kim eller Cémbra till en bättre hund. Visst hade det varit enkelt att en enda gång sätta in Cémbra i spannet och klara tilläggsmeriten för utställningschampionatet. Men varför det? För mig var hon världens vackraste och bästa Cémbra oavsett titlar. Hon var en duktig slädhund men inte riktigt lika slipad som de senare hundarna. På tävling tar jag givetvis ut de bästa hundarna, de som jag tror kommer prestera bäst. Jag tror också hundarna har roligare i ett jämt spann där alla jobbar lika. Jag kör för att tävla inte för att meritera. Mitt ansvar är att ge min hund ett så bra och roligt liv som möjligt. De tror jag en hund uppskattar. Meriter vågar jag nog påstå att hunden skiter gladeligen i. För hunden betyder meriter absolut ingenting.

Ta vara på den tid ni har med era hundar. Ett hundliv är alldeles för kort. Ibland rycks hundar bort alldeles för tidigt och oväntat ifrån oss. Även om en hund blir gammal så vill man så gärna att hunden hade fått leva längre, frisk och kry. Jag tror jag vågar säga att de flesta av oss hade avstått från alla titlar, meriter och championat mot att vi fick ha kvar vår bästa vän. För vad är meriterna värda när ens bästa vän inte längre finns där vid vår sida. Fina minnen är det säkert men i jämförelse med att ha hunden i livet är de inte värda mycket. Meriter må vara roligt att erhålla men att få dela livet med en hund är någonting helt annat. Det är större än alla vinster, alla titlar, alla meriter och alla championat. De är en gåva att få uppleva en sådan trogen vän som en hund är. Någon som alltid finns där. Som alltid blir glad att se dig. Någon som alltid finns vid din sida när du behöver, som ger tröst och stöd, bara genom att finnas där. Det är det som är det essentiella, ingenting annat betyder egentligen någonting i slutändan. En mycket gammal bild från 5 mars 2001. Kim och Cémbra på jobbet på Stureplan. Cémbra är 8 månader på dagen. Älskade vovvar. Jag vet att nästan gång det är dags att ta farväl av någon mina vänner kommer det vara precis lika jobbigt och göra precis lika ont. För även om Kim och Cémbra var mina första hundar betyder hundarna nu precis lika mycket. De är mina bästa vänner.

Nea med spring i benen

Foto hundarPosted by Ylwa Sat, June 01, 2013 20:16:02
Det är svårt att förstå att Nea är en försiktigt hund när man är själv med henne. Hon rusar fram till dig. Vill sitta i knät. Orädd för allt hemma. Så fort de kommer främmande eller hon är i nya miljöer tycker hon det är läskigt. Vi ska jobba mer med det. När vi är borta trivs hon väldigt bra runt släpet med de andra. Bara ingen främmande försöker klappa henne. Just nu löper hon. Hon får därför vara själv i hagen med mamma Ruffan. Vilken energi hon har. Hon rusar runt i full fart, varv på varv. Hon hittar saker som hon leker med och gräver gropar i marken. Still är hon nästan aldrig. Lycklig Nea med en pinne som blir världens bästa leksak. Hon är så otroligt lycklig, energifylld och obekymrad där hon rusar runt i hagen. Springa är nog det bästa hon vet. Helst ska hon vara först men finns det ingen att tävla mot går det lika bra att springa själv. Min allra finaste lilla Nea. Fina mamma Ruffan föredrar det att ta det lite lugnare en varm dag som det var igår. Hon sträcker sig till några korta lekpass med sin energiska dotter.

Perenner räcker längst

BlommorPosted by Ylwa Sat, June 01, 2013 20:00:31
I år har jag inte köpt några nya blommor till trädgården. Jag har inte ens en kruka med penséer som jag alltid brukar ha. Pengar är tyvärr en bristvara just nu och då får man prioritera. Nu får jag glädja mig åt de blommor som redan finns. Jag tycker bäst om perenner som kommer år från år. Penséer och lobelia är den enda blommor jag brukar köpa som bara varar en säsong. Min fina kaprifol har precis slagit ut. Den doftar helt otroligt om kvällarna. Ännu bättre blir det när de stora nattfjärilarna svärmar runt den. Liljekonvaljens tid är nu. Skogen kryllar av dem och de doftar så gott. I den lilla skogsplätt jag har nära hundgårdarna växer de som en matta i hela dungen. De har till och med spritt sig ut till vallåkern. Jag plockar in några och ställer på köksborden. Så nu lyser de upp på köksbordet och det doftar härligt i köket. Här är en av de ytterst få blommorna på äppelträdet. Den växer så högt att jag får lyfta kameran över huvudet för att lyckas ta bilden. Så att den lilla myran kommer med ser jag först efteråt. De två blåa klematisarna jag köpte förra året verkar ha klarat sig mot alla ods. Den ljusare blå trodde jag var sjuk för den vissnade bort. Sedan kom valparna och slet bort allt som fanns kvar. De såg även till att slita sönder den friska. Trots detta så växer de nu upp igen. Det ska bli spännande att se om de även kommer att blomma. Lite sorg är det när jag ser dem. Cémbra var med när jag köpte dem förra året i handelsträdgården. Hon följde med intresse när jag planterade dem. Hon var verkligen nästan alltid med så de är få saker som inte påminner mig om henne.

Intressant med Sofias kommentar till förra inlägget om försommar. Syrenerna blommar nu i Lycksele, tidigare än vanligt. Då är det samtidigt som här. Här är det sent och däruppe tidigt. Det verkar vara omvända världen med temperaturen just nu. I Norrland har de högsommar värme. Här har vi haft få riktiga sommardagar. Igår var en, men idag åskar och regnar det.

Next »