snowstreams

snowstreams

Snowstreams

Blogen handlar om livet med hundarna av rasen siberian husky. Vardag och tävling. Mycket fotografier på hundarna men också en del naturbilder.

Följ oss även på
Instgram: snowstreams_sh
Twitter.

snowstreams.se

Tips & RådPosted by Ylwa Wed, July 03, 2013 08:54:09
Från och med nu finns bloggen på snowstreams.se. Skulle du vilja kika på gamla inlägg som finns här så hittar du även den här bloggen på hemsidan. Kika uppe i meny på den uppdaterade hemsidan så hittar du både nya och gamla bloggen där. Klicka på länken nedan för att komma till hemsidan.

Snowstreams hemsida

Ib

Tips & RådPosted by Ylwa Tue, May 21, 2013 21:30:49
Igår märker jag att Ib inte mår riktigt bra. Det är svårt att säga vad det är. Ibland är det svårt att sätta fingret på vad som felas. Du märker bara att något är annorlunda. Hans blick och kroppsspråk avslöjar att allt inte är som det ska. Han äter däremot men kanske är det där felet ligger. Efter maten igår mår han sämre. Det får mig att misstänka förstoppning eller än värre magomvridning. Jag kontaktar Ultuna. Efter samtalet är jag något lugnare. Jag får lite råd om hur jag kan behandla en eventuell förstoppning. Efter att de beskrivit magomvridning blir jag också lugnare för det är sannolikt inte det. Jag behandar Ib med paraffinolja. Det ger tyvärr ingen effekt. Idag får jag ta mig till apoteket och införskaffa microlax. Det är ett lavemang. Det får Ibs mage att komma igång. Däremot är Ib fortfarande inte bra. Ikväll har Ib fått lite mat och en promenad. Efter promenaden mår han lite bättre. Det verkar som att han har lite mindre ont. Jag hoppas att det har vänt nu.

Detta får en att inse vikten av att ta vara på varje dag med vovvarna. Att uppskatta dem när de finns här. Det kan gå så fort och komma så oväntat. Varje dag med dem är en gåva.

Så trots att jag är hemma från jobbet med ett ryggskott som inte är att leka med värmer det så gott när jag får en piggare blick från fina och snälla Iberebib. Att jag knappt kan gå när jag kommer ur bilen efter att ha hämtat hans medicin känns oväsentligt. Det viktigaste är att han blir bättre. Han är en så otroligt snäll och enkel hund. Ibland är det lätt att ta honom för given då han inte gör något väsen av sig.

Hjälp oss och håll tummarna för att Ib snart mår bättre igen.

Ett tips är att ha ett lite husapotek hemma för det oväntade. Sårtvätt, bandage, kompresser, tejp, lavemang, paraffinolja, ögonsalva mm

Test Gresshoppa Femund PRO

Tips & RådPosted by Ylwa Sat, March 16, 2013 21:42:50
Jag har testat en ny sele. Jag fick den förra året vid Shamdraget för att testa. Jag måste säga att jag tycker att det verkar vara en bra sele. Liac som har varit den som fått äran att testa den verkar trivas i den.
Så här ser den ut. Liac i selen (egentligen ska man förstås fota när han arbetar i den så att det är drag i den.)Inte lätt att fotografera och kvalitén blir usel med mobiltelefonen och en Liac som helst bara vill rulla sig i snön, nöjd efter sin träningsrunda. Företaget som tillverkar den. Själva modellen. Medium satt bra på Liac, han är en ganska stor och kraftig kille.

Jag skulle kunna tänka mig att ha några till av den här modellen, helst några också i mindre storlekar. Det är alltid bra att ha lite olika modeller på selar att växla mellan. Hundar växlar lite i storlek beroende på muskelmassa och pälsmängd. Ibland passar därför inte den sele som hunden brukar ha. Olika märken/modeller sitter också olika bra på olika hundar. Jag drömde en gång om att alla hundarna i mitt spann skulle ha identiska selar. Det har jag nu lagt ner då jag tycker det absolut viktigaste är att varje hund har en sele som sitter så bra som möjligt. Så något spann med lika selar har jag aldrig lyckats få men förhoppningsvis har jag hundar med selar som sitter bra och som de trivs med.

Fråga

Tips & RådPosted by Ylwa Wed, December 05, 2012 16:34:20

En fråga. Denna kommentar kom i bloggen för ganska länge sedan men jag har tyvärr haft svårt att hinna svara, men nu äntligen Christina kommer svar.

”Hej, jag är en helt ny bloggläaare och jag vill ge dig beröm för alla fina bilder du tar! och din nuvarande kull, vilka finisar de är.:) Jag har sj en husky malamute och då är de ju givet att jag dras lite extra till din blogg:) Va tråkigt att läsa det här i lägget!!! Men tyvärr blir jag inte förvånad.. Man blir ledsen och arg, för förstår inte personen att muren skadar djuren mer än dig/er? Och givetvis är de en person som är udda och ja... Konstig som gör ngt sånt! Ge inte upp, även att de är tungt att veta att de finns ngn galning som bygger murar. Sen har jag en fråga.. Jag fick min valp när hon var 3månader och då var hon redan väldigt självständig och framåt som hund. Inte alls den skygga osäkra typen, men endå så ville jag kunna låta henne springa av sig i skogen då o då, så jag tränade henne på inkallningar, så de gick bra ett tag. Tills en kväll då de dök upp en hare, och när hon fick syn på den blev hon som döv.. Och sen dess har jag inte vågat ge henne en chans... Mer än på lilla inhängnaden på kennelklubben då jag alltid sätter på henne en reflexväst utifall att. Vi spårar med henne nu och de tycks hon älska att göra så de känns underbart att ha de ialf. Nu är hon snart tio månader, så har du tips åt mig ang med att släppa henne då och då? Med vänlig hälsning, Christina”

Först och främst vad kul att du hittat till bloggen och du gillar den. Tack för berömmet för bilderna det värmer.

Jag är ingen hundinstruktör utan kan bara svara från min egen erfarenhet av rasen siberian husky . Så detta svar vill jag inte säga är någon sanning. Det är mina upplevelser och de råd efter det som jag kan ge som jag skriver ner.

Generellt sett är det svårt att ha en husky lös. De har en enormt stark jaktinstinkt. En hund som är duktig på inkallning kan precis som i frågan ovan bli totalt döv när den stöter på vilt. Det gäller säkerligen även för många andra hundar också. Problemet med huskyn är att den kan dra långt och vara borta väldigt länge. Rasen har också ett enormt behov av att få springa. Detta gör att en del individer tar väldigt stora lovar när de är lösa, ibland alldeles för stora.

Det är en enorm risk att ha sin hund lös om du är osäker på om den kommer på inkallning. Platsen den är lös på tycker jag också delvis spelar en roll, en del platser är mer riskabla än andra. Nu vet jag inte om det finns hundar som är 100% på inkallning. Jag är livrädd för trafiken. En bilolycka med en hund kan få förödande konsekvenser för alla inblandade. Huskyns starka jaktinstinkt gör också att den kan orsaka stor skada både på tama och vilda djur. Som hundägare har du strikt ansvar. Detta innebär att du är ansvarig för allt din hund ställer till med. Detta är ett enormt stort ansvar, mycket större än vad det är för alla andra djurägare. Det är tyvärr så det är så jag tror att man måste ställa risken mot vinsten. Samt att det finns en lag om detta som ska följas.

Om du litar på din hund är det ingen skillnad mot att ha en annan lydig hund lös Alla hundar är individer så oavsett ras finns det säkerligen hundar som är svåra att ha lösa. Om du är osäker och inte litar på din hund bör du hålla hunden kopplad. Oavsett hur lydig din hund är så skulle jag nog undvika att ha den lös där det finns stora risker i närheten. Trafik med mycket och snabb trafik, vilda eller tama djur eller annat som kan vara lockande att springa efter. För det finns platser som är mer eller mindre riskabla. En annan lösning är att använda en lång löplina på hunden. Jag har en sådan på Cémbra när hon är lös på tomten. Går jag på promenad med henne är hon alltid kopplad. Så detta problem som uppstår när det dyker upp vilt eller en stark lockelse, även en mycket lydig hund kan dra efter detta. Jaktinstinkten är så stark att de stänger av helt och helt fokuserar på jakten. Jag tror att du själv får avgöra efter din kunskap om din egen hund. Som sagt alla hundar kan dra iväg men andra mer än andra. Det finns bra alternativ till att hunden lös. Risken att förlora din hund mot att den får springa lös, är det värt det?

När jag bodde i centrala Stockholm hittade jag väldigt stora inhägnader där hundar fick springa lösa. Till exempel fanns det en stor hage på Lidingö. Det finns säkert fler likande ställen runt om i landet. Andra hundägare har säkert bra koll på detta, så fråga. Mina hundar älskade att åka till dessa rasthagen eftersom de förutom att springa lösa även fick leka med andra hundar. Nu när jag bor på landet har jag byggt en stor inhägnad på tomten för mina hundar. För som jag sa, de älskar att springa. I rasthagen kan de springa, gräva, leka eller bara ta det lugnt. Kommer mina hundar lösa idag brukar de vara lätta att få in. Antingen kommer de till mig när jag ropar (trots att jag aldrig i egentlig mening tränar inkallning **). Eller så brukar de springa till ytterdörren. Då är det bara att öppna den och de går in. Efter en stund när de snokat färdigt i huset vill de ut igen. Visst har det hänt att mina hundar har varit på rymmen. Tack och lov är det sällsynt men den fruktansvärda oro och ångest som du då känner är inget du vill uppleva. Inte alla gånger har de sprungit hem igen. Jag har vid ett tillfälle hämtat dem på polisstationen och två gånger hos ”grannar” tvärs över skogen. Jag tror alla som har husky som varit borta en längre tid vet vilken fruktansvärd känsla jag beskriver, själv har jag svårt att sätta ord på den.

(**Jag blir alltid lika förvånad själv över att de är så ”lydiga” men kanske är detta en följd av att jag lägger ner enormt mycket tid på vovvarna. Vi gör mycket saker tillsammans allt från att träna till att bara mysa. Säkerligen får det också en väldigt hög dos av sitt springbehov tillfredsställt när de arbetar i spannet. Detta innebär inte att de skulle vända och komma om det dök upp en retning i form av vilt. Då skulle de säkerligen dra efter. )

Valparna brukar vara lösa så länge de är små. Jag ropar på dem emellanåt, ibland kommer de ibland inte. De får alltid beröm när de kommer men kommer de inte gör jag ingenting såvida den inte skulle kunna bli en farlig situation. När de kommer får de kanske en godis och sedan springa iväg igen. Om inkallningen alltid innebär att man blir kopplad eller instängd i hundgården tror jag detta kan vara negativt. Inkallningen blir istället en form av kontaktövning utan krav. Så valparna kommer ofta till mig utan att jag ropar, antingen bara för att ta kontakt eller för att tigga godis. När de rusar fram bara för att pussas är en fantastisk känsla. Hur många är det som bara rusar fram emot dig helt överlycklig över att se dig? Ibland är man väldigt lyckligt lottat som hundägare.

Jag jobbar som sagt var i egentligen mening inte alls med lydnad med mina hundar så det finns många andra som kan ge mycket bättre tips och råd. Mina hundar tränar jag i drag och då är de alltid kopplade. Hur man uppför sig i spannet lär de av varandra. Viktigt för mig är att saker och ting måste få ta tid. Jag tror inte på ”quickfix” utan att tålamod och tid ger mer förtroende/trygghet samt att detta kommer ge dig glädje i många andra situationer. Förtroende/trygghet är ett nyckelord för mig, man måste lita på varandra. Ett annat nyckelord är roligt, det är viktigt för mig att jag och vovvarna har roligt tillsammans. Jag vill vara en ledare för mina hundar som de litar på, känner sig trygga med och vill vara med för att det är roligt. Hundar måste få utvecklas i sin egen takt. En del funkar klockrent som draghundar från början. Andra behöver lite mer tid. En del är födda ledarhundar, en del blir det med tiden andra aldrig. Min erfarenhet är däremot att de absolut bästa ledarhundarna visar dessa talanger mycket tidigt.

Jag kan rekommendera Eva Bodfälts bok Kontaktkontraktet eller böcker av Anders Hallgren t ex Alfasyndromet. Dessa två har en syn på hundar som jag gillar och tycker är vettig. Det finns många olika sätt att träna hund och jag tror att det är viktigt att man hittar det som passar dig och din hund bäst. Kenth Svartberg har jag haft som föreläsare på den kurs jag nu läser på Stockholms Universitet. Han verkar både duktig och vettig. Han har också skrivit böcker som säkerligen är läsvärda. Jag ska köpa och läsa böcker av honom men än har jag inte hunnit

Som sagt detta inlägg är helt ovetenskapligt och säkert inget bra svar men det är min erfarenhet. Det är så jag och mina hundar jobbar. Andra jobbar säkerligen annorlunda. Har du nyttan av något ovan är det jättekul men tycker du att det inte alls stämmer är det bara att strunta i det. Det finns många metoder för hundträning jag är inte rätt person att säga vad som är rätt eller fel. Det får andra göra som är mer insatta i ämnet.

Stort lycka till med din vovve. Du kommer säkert hitta en bra lösning som du känner dig trygg i och som funkar bra för just dig och din hund. Det finns många experter inom området, en del bra en del mindre bra. Lyssna på många men praktisera bara det som du tror och känner passar dig och din hund. Så vill jag avsluta med att ge dig beröm för att du använder reflexer på din vovve. Väldigt bra, det borde fler göra på sina hundar och på sig själva. Hoppas du kommer tillbaka till bloggen.

Jag ska försöka skriva ett uppdaterat inlägg om muren. Jag ska också försöka hinna skriva ett inlägg om hundar och trafikolyckor. Nyligen var det en nära väns hund som blev överkörd. Det gick bra, men det var på håret. Cémbra på promenad i måndags. Alltid kopplad på promenaderna.

Bra att ha vid valpkullar

Tips & RådPosted by Ylwa Thu, September 27, 2012 22:12:09
Här är några saker som jag har haft enorm glädje av vid Ruffans valpkull.

Böcker om dräktighet och valpning
Parning och valpning av Barbro Eklund
Valpningsboken av Ann-Sofie Lagerstedt

Det är de två böckerna jag använder mest. Båda böckerna är väldigt bra och jag har slagit i dem många gånger de senaste veckorna. Den första boken vet jag inte om den går att få tag i längre. Valpningsboken går bland annat att köpa i SKK:s webbshop. Det finns säkert många andra bra böcker om ämnet.

Gamla anteckningar från tidigare valpkullar

I det här fallet använde jag anteckningarna från 2009 från Ruffans förra kull. Ingen valpkull är den andra lik men vissa likheter har jag ändå kunnat se. Till exempel har Ruffan dagarna efter valpningen nästan haft identiskt temperatur som vid förra kullen. Jag har en egen almanacka till hundarna. I den samlar jag allt som händer med vovvarna inklusive deras träningsdagbok.

Kafomavit
Kalktabletter, Ruffan får extra kalk nu när hon ger di. Det är även bra att ge i samband med själva valpningen om det drar ut på tiden. Den här gången behövde jag inte det. Förra gången fick hon en dos efter råd från veterinär då Ib tog lång tid på sig att komma ut.

Energi och näringsrik burkmat
I det här fallet har Ruffan fått Hill's Prescription Diet A/D burkmat. Fodret är egentligen till för hundar som som är försvagade efter bland annat operationer. Ruffan har inte enbart ätit detta utan hon fick en burk om dagen ett par dagar efter själva förlossningen. Detta då hon varit lite dålig på att äta. Hade hon ätit bra hade jag inte gett henne detta foder. Nu äter hon inte längre detta "tillskott".

Termometer
Bra eller dåligt? Ruffans temperatur fick mig verkligen att bli orolig. Med facit i hand så var den helt normal. Jag förstår de uppfödare som helt slutat tempa sin tikar och istället tittar efter andra tecken på att valpningen är i antågande. I mitt fall så användes den flitigt. Det var när temperaturen låg ganska lågt i dagar som jag blev orolig. Fast sedan var det som det skulle och när valpningen satte igång åket också temperaturen upp.

Klosax till valparna

Jag använder en kattsax (jag tror åtminstonde att det är en sådan). Valparnas små klor växer snabbt. Jag tycker det är lite obehagligt att klippa dessa pyttklor. Gör jag inte det får stackars Ruffan magen full av rivsår och det får inte inträffa.

Sedan finns det förstås många andra saker som är bra att ha. Lakan, fällar och filtar till valplådan behöver man flera uppsättningar av. I böckerna om valpning finns många bra tips på vad som är bra att ha hemma före, under och efter själva valpningen. En bra valplåda tycker jag att man ska ha. Det finns ritningar och förslag på hur man enkelt själv kan bygga en. Min har jag byggt själv av kapade plywoodskivor.
Frisk

Tips & RådPosted by Ylwa Wed, August 29, 2012 21:51:42
Tänk vad frisk och stark jag kommer att bli nu.
"Nässelpulver är det mest kompletta vitamin, mineral, klorofyll, antioxidantmedel som finns. Hjälper vid trötthet, kronisk stress, nedsatt immunförsvar, dåliga värden osv.

Nyponpulver smörjer kroppens alla vävnader, verkar stärkande på hud, bindväv, leder, ligament, ger kollagenet i huden näring och energi, kan lindra vid onda och stela leder, mycket rikt på antioxidanter och näringsämnen."

Nu ska vi testa. Jag var på Syninge Relax öppet hus i söndags. Jättetrevlig och givetvis var jag tvungen att köpa något. De här extra vitaminerna är säkert bra efter en solfattig sommar för att slippa bli så dålig som jag var förra vintern.

Instagram

Tips & RådPosted by Ylwa Fri, August 24, 2012 21:13:08
Nu kan ni följa mig och vovvarna på instagram.
Sök på Snowstreams_sh eller siberian husky.

Hundgård

Tips & RådPosted by Ylwa Sun, July 22, 2012 20:39:55
Nu har jag lyckats få upp en till hundgård. Den är främst tänkt att användas vid valpkullar och som extra hundgård. I botten fiberduk för att hindra allt ogräs att växa upp. Armeringsjärn som ska hindra vovvarna från att gräva sig ut. Så fick jag köpa byggtimmer för att ha något stadigt att fästa sektionerna i. Tre sidor är uppe, Cémbra inspekterar vid sidan av att allt är ok. Så kom min snälla granne och fyllde med sand. Han fördelade den även fint över hundgården så att det inte bara var en stor hög mitt i. Det blev fin sand den här gången. Natursingel/gårdsingel är svårt att få tag i. För stora stenar vill jag inte ha om någon hund får för sig att äta sten. (Nike i granngården kollar när sanden ramlar ner i hundgården.)Nike och Io var inte ett dugg oroade av grävmaskinen som tömde sand precis intill. Det var istället ganska intresserad av vad som hände i granngården. Lite ombyte i vardagen förnöjer kanske?Så idag var den äntligen klar. Lite småpyssel är förstås kvar. Jag ska förstärka i skarvarna mellan stockarna med kraftigare beslag. Hundkojan ska också få sig en renovering och en valptrappa ska dit. En dryg vecka av idogt arbete har det tagit. Mycket tid har gått åt till att fundera på hur saker och ting ska göras. Det är inte lätt att stå där alldeles själv. Ibland kör man fast och får ta sig en funderare på hur man ska göra för att komma vidare. Nu har jag äntligen fått upp den och jag är ganska nöjd. Den enda hjälp jag har fått är att få i gruset samt hjälp att kapa ett armeringsjärn med bultsax.

Next »