snowstreams

snowstreams

Snowstreams

Blogen handlar om livet med hundarna av rasen siberian husky. Vardag och tävling. Mycket fotografier på hundarna men också en del naturbilder.

Följ oss även på
Instgram: snowstreams_sh
Twitter.

SPHK Piteå

UtställningPosted by Ylwa Tue, May 21, 2013 21:00:25

I helgen avhölls SPHKs årsmöte, i Piteå. Det blev många sköna mil i bil för att komma dit. Nu är det viktigt att åka på årsmöten det är framförallt här man som medlem har möjlighet att påverka. Det fanns många frågetecken inför årsmötet och av olika anledningar fanns inte en enda representant på plats från den sittande styrelsen. Trots alla frågetecken inför mötet avlöpte det bra. Jag tycker jag att det blev ett väldigt bra, konstruktiv och trevlig årsmöte. Per-Inge Johansson från SKKs föreningskommitté var ordförande för mötet och gjorde ett mycket proffsigt jobb

I samband med årsmötet fick jag träffa en av Melos valpar hos Kennel Ylajärvis. Det här är Spring. Vilken valp, jättefin med en helt fantastiskt mentalitet och temperament. Agge får nog en superhund i honom.

Tillbaka till resan. Enkel resa 85 mil med släp tar sin tid. Alla hundarna är med. De är snälla och lätta att ha med, men visst det blir betydligt mer att stå i när alla är med. Jag såg fram emot att komma iväg, bort hemifrån. Veckan efter Cémbra har jag gått som i ett vakuum. Första delen av resan blir jobbig, många minnen av Cémbra dyker upp. Det är som en del av mig försvann med henne. Hon har alltid varit med och för första gången reser jag iväg utan henne. Så en del av resan går tungt. Trafiken och vägen upp är i stort sett problemfri så det går bra att köra upp. Trots det så tar resan upp nästan 13 timmar. Promenad med Berit. Vyn är fantastisk, glittrande hav som möter himlen i horisonten. Berit med själva anläggningen i bakgrunden. Sommartid kryllar här av campare. Jag måste säga att jag är väldigt tacksam att vi var här "off-season". Jag kan inte uppskatta hur många uppställningsplatser det fanns för husvagnar, men många var de. (foto: Nordviken)

Jag hade funderingar på att lägga med kick-biken, för visst borde det väl vara kallare uppåt? Nu är det precis tvärtom, det är varmare. Bilens termometer visar temperaturer på en bra bit över 20 grader och det verkar bli varmare ju längre norrut vi kommer. Så jag är tacksam över att jag lämnade kick-biken hemma. Det är som att åka upp till sommaren, nätterna är ljusa då solen aldrig riktigt går ner och det är varmt. Det enda som avslöjar att det är tidigt är att trädens löv spricker ut först i lördagens varma väder. Vovvarna slappar i solen vid stugan vi bor i. De hade ett väldigt sjå med att gräva gropar i den mjuka sanden. Så att Birgit var nybadad var svårt att se efter att hon gnuggat in sand i hela pälsen.

Stugan vi bor i på Piteå havsbad är mycket spartanskt inredd, så vi är enormt tacksamma över det fina vädret. Nu kan vi sitta ute på kvällarna och njuta av värmen och fåglarnas sång.

På söndagen är det dags för utställningen. Dagens domare är Nils-Arne Törnlöv. Visste ni att Nils-Arne var med då Svenska Polarhundklubben bildades? På den tiden hade han grönlandshundar. Idag har han pudlar. Jag tror han har kvar en del av sitt hjärta hos polarhundarna då han dök upp på årsmötet. Roligt med en domare som är så intresserad och engagerad i våra raser.

Det är totalt 82 hundar anmälda. 46 stycken siberian husky varav 7 valpar. Jag har anmält Everth, Ola, Birgit, Maggan och Molly. Antalet hundar måste vara högt för Övre Norra. Jag kan rekommendera alla polarhundsägare att åka hit upp. Det var en jättetrevlig utställning med mycket trevlig folk och många vackra hundar. Dessutom träffar jag här många som jag sällan träffar. För många ligger Piteå långt söderut. Svårt för oss som bor söderut att förstå, Sverige är ett avlångt land. Utställning är ett samarrangemang med SKKs Norrbottens utställning i Piteå. Jag är före utställningen något oroad över parkeringsmöjligheterna. Det löser sig jättefint. Släpet hamnar så nära ringen att jag ser det därifrån. Hundarna kan jag få ut genom att fästa stake-outen mellan ett staket och släpet.

Först ut i ringen av mina är Everth och Ola. Den här gången går de i omvänd ordning så Ola går först och sedan Everth. Jag får fin hjälp av Malin Sundin att visa/hålla Everth och Ola. Everth placerar sig först, Ola blir trea. Everth får HP men inte Ola.

Här är Everth i ringen. Bakom honom står en fin hane från Angelica Lindwalls Trapperkojans Kennel. Angelica är jättekul att se igen. Hon kommer ursprungligen från Stockholm men nu har hon varit Norrländska i flera år. Angelicas fina hane kommer tvåa i klassen. (foto: Eva Nätteldal)

Everth fick väldigt fin kritik för sina rörelser men det är svårt att se här. (foto. Eva Nätteldal)

Birgit är idag ensam i sin klass. Jag är beredd på att hon ska vara trotsig så jag ger henne inte en chans. Hon sköter sig så bra att även hon får HP. Birgit i ringen. Hennes färgskiftning på ryggen gör att hon ser svankig ut, det är hon tack och lov inte. Hade hon varit det hade hon garanterat inte fått HP av den stränga domaren. (foto: Eva Nätteldal)

I BIR-BIM vinner Everth och Birgit blir BIM. Everth BIR och Birgit BIM. Tack Agge för hjälpen med Everth i finalen, väldigt kort varsel. Malin var tvungen att rusa iväg då hon hade andra hundar att visa. Det är så härligt med SPHK-utställningarna. Det finns alltid en hjälpande hand när du behöver. (foto: Eva Nätteldal)

Maggan går i bruksklass och även om pälsen nu precis börjar komma tillbaka ser hon fortfarande mest ut som en sibirisk nakenhund. Maggan sköter sig jättefint och rör sig väldigt bra. Hon lyckas få ett excellent. Hon får väldigt fin kritik för sina rörelser. Det är fyra väldigt fina tikar i klassen, de tre andra med betydligt mer päls än Maggan idag. Maggan hamnar förstås sist av de fyra men roligt nog får hon CK. Det känns väldigt roligt eftersom domaren är hård.

Molly går in i veteranklass. Där går hon mot fina Islottets Skrika. Båda är 10-åringar. Domare är helt lyrisk över det två välbevarade gamla damerna. Det slutar med att Skrika vinner och Molly kommer tvåa, båda får CK. Molly måste ha fått en av de absolut finaste kritikerna.

”En synnerligen väl bibehållen veterantik av utmärkt typ. Utmärkt helhet och proportioner. Underbart huvud och uttryck. Bra resning, rygglinje och svans. Perfekt kropp. Välställda ben. Bra tassar. Harmoniska rörelser”.

Perfekt kropp, jag tror aldrig jag läst perfekt i en kritik tidigare.


Så här blev resultaten för siberian husky

BIR-valp – Snowstreams Mustela Eversmanii (”Everth”) BIS-1 valp

BIM-valp – Snowstreams Mustela Sibirica (”Birgit”)

BIR-uppfödargrupp valp - Snowstreams

BIR – Nordvikens Tufsing, Cert och därmed också ny SE UCH. BIS-2 samt BIS-2 bruks

Bhkl2 Nordvikens Kuling, R-Cert

Bhkl3 Fugitive's Zeppo

Bhkl4 – IGAIS Tassar Amurtigern Taitaz

BIM – Islottets Skrika, Cert även BIR-veteran och sedan också BIS-1 veteran

Btkl2 – Trahimus Molly Mallou

Btkl3 – Nordvikens Tolga, R-Cert

Btkl4 – Aslakkgårdens Frosta Frostros

BIR-uppfödargrupp: Hedlunda Husky

Uppfödargrupp 2 – Nordvikens Kennel

Grattis alla till fina resultat. Det var väldigt många fina hundar på plats så konkurrensen var hård. Extra roligt med en ny champion. Grattis Annica och Nisse. BIS blev en av Gösta Karlbergs fantastiskt fina grönlandshundar. Gösta utsågs även till hedersmedlem på årsmötet kvällen innan, så Grattis * 2 Gösta!

Helst hade jag velat stanna kvar på utställningen och pratat med alla trevliga människor som finns på plats. Resan hem är lång så jag försöker komma iväg så fort det går. Vi kommer iväg vid halv två tiden. Det går bra att köra hem. Vi är inte hemma förrän 00:45. Efter att jag pysslat om vovvarna och jag äntligen kan gå och lägga mig är klockan 02:30. Det är ändå väldigt skönt att vara hemma. Precis som på vägen upp kommer minnen av Cémbra när vi börjar närma oss hemmet. Det känns konstigt att hon inte är med, tomt. Jag saknar henne så.

Stort tack till Övre Norra för en mycket välarrangerad och trevlig utställning. Vi fick med oss många fina priser hem. Hade det inte varit så långt hade jag utan att tveka kommit på nästa utställning. Tack Annica, Nisse, Malin, Agge, Annika, Victoria, Sofia och Karina för trevlig sällskap och hjälp med vovvarna. Tack Eva för lån av bilder. Valpgruppen, Ola passar givetvis på att ta chansen att bli klappad av Malin. Visst är hunden i bakgrunden som kommer från Hedlunda Husky fin. Tyvärr har jag ingen aning om vad den heter, men fin är den. (foto: Eva Nätteldal)

Korrigerat: namnen på 3 och 4 i bhkl, tack Angelica och Sofia för hjälpen med namnen.

SPHK Ånnaboda

UtställningPosted by Ylwa Fri, May 10, 2013 22:34:40
Här kommer dagen i bilder. Det var en mycket trevlig dag. Den inleddes med fuktigt och mulet väder. Fram emot dagen sprack himlen upp och solen sken. Först när utställningen var över kom det utlovade ösregnet. Det fanns många fina hundar på plats. Som vanligt fanns också många trevliga polarhundsmänniskor på plats. Det är alltid lika trevliga att träffa er.

Jag hade sju hundar anmälda. Everth, Ola, Varga, Nea, Birgit, Liac och Maggan. Precis som sist i Vaggeryd fick jag fantastisk fin hjälp med att visa valparna då de gick samtidigt. Först ut var Everth och Ola. Dagen domare var Christina Bjerstedt-Ohlsson. Hon är väldigt bra med hundarna. Hon är noga och går igenom dem ordentlig och tittar väldigt mycket på deras rörelser. Everth tycker det här med utställning är väldigt kul. Tyvärr gör det att han "showar" lite mer än att visa sina fina rörelser. Nåja, så länge han har kul. Everth uppför sig väldigt bra och det går ganska bra att få fram hans rörelser. Så är det Olas tur. Ola älskar alla och överöser domaren med pussar. Då domaren går igenom honom passar han på att även ge mig en puss. Ola är en väldigt glad och busig hund. I Vaggeryd gick det därför inte riktigt att få fram hans rörelser. Idag går det betydligt bättre. Så är det dags för placering av hanhundsvalpar 6-9 månader. Det här med att få alla att springa fint samtidigt är nästan omöjligt. Så här blir placeringen. Everth vinner med HP och Ola kommer tvåa med HP. Tyvärr har jag inte namnen på trean och fyran. Everth och Ola vid ringside. Ringside, undra vad Ola hittat på då alla tittar på honom. Så är det tikarnas tur. Nea är först ut av mina. Precis som i Vaggeryd är hon fruktansvärt obekväm i ringen men det är bättre den här gången. Hon har egentligen inget emot att domaren tar i henne, det är allt runt omkring som oroar henne. Nea visar sig betydligt bättre än sist även om det fortfarande behövs mycket mer träning. Hon får en jättefin kritik. I väntan på sin tur tigger Birgit godis av Malin som håller henne. Birgit som var så duktig i Vaggeryd har sin trotsiga dag idag. Hon är väldigt busig i rörelse. Kritikens "höga frambensrörelser" känns helt befogat. Höga bakbensrörelser står det inget om, men att döma av bilden hade det nog också kunnat varit befogat. Birgit verkar riktigt ha hamnat i trotsåldern. För hon tycker inte alls att domaren ska ta i henne. När hon till slut ger med sig står hon och viftar på svansen då domaren går igenom henne. Nea åker naturligtvis ut direkt i konkurrensen. Det är skönt för hon har varit jätteduktig och fått en bra träning, men det räcker så. Titta på Trots-Birgits blick, hon tänker minsann fortsätta trotsa om någon ska ta i henne. Birgit uppför sig faktiskt hyfsat i finalen. Birgits bästa kompis Varga uppför sig däremot exemplariskt under Maries handling. Så idag är det Varga som vinner tikklassen med HP. Birgit lyckas trots sitt trots bli tvåa men något HP får hon inte idag. Precis som i hanhundsklassen saknar jag namnet på tvåan och trean i klassen. Är det någon som känner igen hundarna får ni jättegärna skriva vilka det är i kommentarerna. I bästa valp står det mellan Everth och Varga.Domaren tar tid på sig och går noga igenom hundarna igen innan hon bestämmer sig. Varga är precis som Ola, hon älskar alla. Hon älskar att domaren kommer fram och känner på henne. Idag är det Varga som tar hem BIR:et. Varga själv verkar mest vilja ha den gröna rosetten och Everth verkar helst vilja vända sig om så att han hamnar i centrum. Valpar, det är alltid lika spännande att visa dem. Då de växer utvecklas de från dag till dag så man vet aldrig hur de kommer vara på den aktuella utställningsdagen. Det är två avelsklasser och två uppfödargrupper. Här är min avelsklass, den lyckas ta hem BIR:et, även om de fyra olika individerna inte är så fokuserade på uppgiften trots tappra försök från handlers. Jo, jag måste säga att Trots-Birgit just här ser väldigt exemplarisk ut under Malins handling. I uppfödarklassen lyckas Everth, Ola och Birgit också ta BIR:et.Ringside- Ola, Everth, Tufsing och samojeden Jelena hittar på bus. Lilla Nea söker tryggheten hos Malin. Så är det Liacs tur i veteranklassen. Här går han mot en fin hane från Moonglows samt sin fina morbror Silve. Silve är Cémbras bror och det är imponerande med en snart 13-årig veteran i ringen. En eloge till matte Fia. Fina Silve med sin systerson Liac i bakgrunden. Silve får en jättefin kritik och ett very good idag. Liac tycker det är jättekul att vara med och svansen går hela tiden. Liac i rörelse, han får väldigt fin kritik för sina rörelser. Han vinner veteranklassen med CK. Bästa hane med cert blir idag blir fina Nordvikens Tufsing, grattis Kennel Nordviken. Han blir också bästa bruksmeriterade hane. Liac blir andra bästa hane, vilket är jättekul. Han har fyllt nio men är fortfarande i fin form. Han har gått med på alla träningar och de två dragproven jag deltog i under vinter. Han är en riktig klippa. Trea blir en fin hane Moon Glows Rocky och fyra blir Moon Glows Lupo. Grattis Manuela!Sedan är det "Maggan utan päls" tur i bruksklass. Det är en jättestor klass, hela tio tikar.Maggan tycker det är kul att vara med och visar sig väldigt fint i rörelse. Hon får en jättefin kritik och excellent. Där stannar det, med all rätt utan päls.

Tikklassen vinns av en tik ägd av Petter Ringerike från Norge. Jag tror att BIR-tiken heter Björk, någon som kan bekräfta eller dementera? Tvåa med cert blir Jally och därmed också SE UCH, grattis Malin. Trea blir Islottets Skrika och fyra Nattfrostens TD Kraka.Dagens två jättefina BIR och BIM hundar. BIR den jättefina tiken från Norge ägd av Petter Ringerike. BIM blev jättefina Nordvikens Tufsing. Han blir även dagens bästa bruksmeriterade siberian husky. BIR- veteran Islottets Skrika och BIM Snowstreams Tradus Iliacus, "Liac".

BIS-resultat siberian husky
Valp - BIS-2 Aslakkgårdens Varga Vinnare
Valp avelsklass - BIS-3 Snowstreams
Valp uppfödarklass - BIS-1 Snowstreams
Veteran - BIS-1 Islottets Skrika
Bruks - BIS-2 Nordvikens Tufsing
BIS? tyvärr vet jag inte vad den fina tiken placerade sig. Jag lyckades missa finalen då jag tog tillbaka valparna till släpet. Eftersom jag inte vet håller jag tummarna för att hon tog hem det.

Tyvärr var det inga uppfödar eller avelklasser vuxna siberian husky idag.
Innan jag rullar hemåt lyckas vi få till en sista bild på de fina syskonen Cémbra och Silve tillsammans. Hundarna rastas innan det är dags att åka hem. Innan jag hunnit packa in allt börjar regnet vräka ner. Jag är jättenöjd med alla resultat och en trevlig dag, och visst hade vi tur med vädret.

Stort tack till Marie, Eva, Malin, Rose-Marie, Nisse, Annica, Freddie, David och Fia för hjälp med fotografering, hundhållning och handling.

Korrigerat: Resultatet i bästa hanhundsklass och det var sibeiran huskyn Björk som tog hem hela rubbet, BIS1. Grattis Petter. Stort tack Linda för hjälpen med att rätta till resultaten.

SVK Östra Taxinge

UtställningPosted by Ylwa Thu, May 02, 2013 21:09:24
Som jag sa i i tidigare inlägg var det dags för nästa utställningen redan dagen efter Vaggeryd. Det blir inte många timmars sömn då klockan ringer 05:00. Jag kom i säng först vid 01:30 tiden efter att ha pysslat om mina vovvar. De får givetvis sin frukost och ompyssling även på söndagsmorgon. Det är skönt när det är "nära" till utställningen. Vi är framme i god tid. Utställningsplatsen är vid det vackra Taxinge slott. Det är känt för sina fantastiska utbud av kakor. Några kakor hinner vi nu inte äta idag.

Jag har följt med för att hjälpa till att visa Jaktfjällans Nimbus och Fjällspirans Soda. Båda korthåriga vorsteh. På plats får jag även frågan om att visa strävhåriga Brasse (Familjens Hederstedts Bruno). Så det blir totalt tre hundar att visa.

Brasse är först ut i ringen. Han har klarat sin merit för jaktklass. I den klassen är det totalt tre hanar. Brasse bedöms först. Han uppför sig väldigt bra och får excellent. De andra två hanarna får också excellent. Så alla är kvar i konkurrensen. Brasse fortsätter att visa sig väl. Det slutar med att de blir placerade som de står. Brasse vinner klassen med CK. Bästa hanhundsklass vinns av en fin hane från öppenklassen. Brasse kommer tvåa men eftersom han gått i jaktklass innebär detta att han får certet. Grattis Meitan och Tompa!.

Efter strävhårig vorsteh är det korthårig. Nimbus går i öppenklass. Han är ensam i klassen. Nimbus är som vanligt överentusiastisk och tycker att det är väldigt kul. Det går ganska bra ändå att visa honom.Den här dagen får Nimbus nöja sig med very good då domaren tycker att han är lite kort i bröstkorgen.

Sedan är det Sodas tur. Soda är aldrig utställd förut. En gång har vi ringtränat kort med henne. Soda ska visa sig vara dagens överraskning, en naturbegåvning när det gäller utställning. Hon uppför sig som hon aldrig gjort annat. Soda får trots sitt exemplariska uppförande den här dagen också nöja sig med very good. Precis som med Nimbus önskar domaren en lite längre bröstkorg. Dagens BIS-hund blir den korthåriga vorstehn, Solvallens Simona.
Här är hela BIS line-upen. Grattis till er alla!

BIS - korthårig vorsteh Solvallens Simona
BIS2 - strävhårig vorsteh Ljungbokens Bea
BIS3 - Grosser münsterländer Vassfjärden´s Dina
BIS4 - Kleiner münsterländer Gråsidingen ZigZag
BISR - Långhårig vorsteh Waska von der Hafkesdel

SPHK Vaggeryd

UtställningPosted by Ylwa Wed, May 01, 2013 21:36:20
Jag var nästan klar med ett långt inlägg från Vaggerydsutställningen igår. Då försvinner det plötsligt. Än en gång blir jag påmind om att jag bör byta bloggportal.

Nu gör jag ett nytt försök.

I fredags rullar jag och alla vovvarna ner till Vaggeryd. Det är vår första SPHK-utställning i år. Det brukar alltid vara jättetrevligt och fint väder på den här utställningen. Vi kommer inte att bli besvikna det här året heller.

När vi kommit ner och kommit lite i ordning passar jag på att ta två springrundor i de fina spåren som finns vid friluftsgården. Första rundan får Melos följa med. Han tycker jag springer på tok för långsamt. Han hoppar och skriker i början för att försöka få upp tempot. Till slut drar han bara när han inser att bromsklossen bakom honom inte kommer att öka tempot. Banan är en riktigt terrängbana med berghällar, rötter, lera med mera. Till vovvarnas förtjusning korsar också flera harar och koltrastar vår väg. På ett ställe har till och med ett träd blåst över vägen. Här är andra rundan, då fick Berit följa med.

Tillbaka efter våra rundor får hundarna mat och jag en dusch. Sedan är det grillpremiär för mig. Kvällen är fantastiskt vacker och solnedgången bjuder på en färgsprakande himmel. Bo och Susan/Kennel Ulvedalens campar med alla sina vovvar. De brukar alltid dyka upp på Vaggerydsutställningen och Kosta Off Snow. Det är alltid lika trevligt att träffa dem. Kvällen blir jättetrevlig med mycket god mat. Vi har knytkalas och det finns väldigt mycket gott att äta.

(Nu blir jag än en gång utslängd av bloggen. Den här gången har jag kommit ihåg att kopiera så att jag bara förlorar några stycken. Suck, värdelös portal detta.)

På lördagen är det dags för utställning. Det är hela 116 siberian husky anmälda till domaren Gunilla Sandberg. Det är så många att valparna och juniorerna flyttas till den andra ringen där Christian Bjerstedt- Ohlsson dömer. För mig innebär detta att jag kommer att få krockar mellan ringarna. Jag kommer att fara som ett torrt skinn mellan ringarna vid flera tillfällen. Både ringsekreterarna och domarna har väldigt stor förståelse så det flyter på väldigt bra ända utan en enda sur min. Jag måste också få rikta ett väldigt stort tack till alla dessa fantastiska personer som hjälpte mig att visa och hålla hundar. Jonas, Emma, Mia, Sofia, Susan, Solveig med flera. Utan er hade det aldrig funkat.

Först ut är bruksklass hanar för mig. Det är en stort klass med många hundar idag. Där har jag Ib att visa. Han är inte ställd sedan han var valp. Jag har hunnit ringträna en gång med honom före utställningen. Målet är att han ska få ett good för sitt polarhundchampionat. Ib överraskar mig stort och uppför sig som om han inte gjort annat. Snälla och duktiga Ib. Han står fint som en staty och springer fint. Han hälsar glatt på domaren och låter sig snällt hanteras. Ib i ringen. Foto: Kennel Alelunds.

Kritiken låter positiv och jag tänker att han kanske kan få ett very good. Det vore roligt, jag börjar snegla mot valpringen där jag samtidigt har Everth och Ola. Det börjar dra ihop sig för deras individuella bedömning. Ringsekreteraren håller upp det röda kortet och säger att det blir excellent. Det var inte vad jag förväntat mig och nu ska Ib in igen för konkurrens. Där emellan ska jag in i valpringen för att visa Everth och Ola. Tack och lov är bruksklassen stor så det tar ett tag innan det är dags för Ib igen.

Jag hinner precis in i valpringen tills det är dags för Everth. Han verkar ta detta på största allvar och uppför sig väldigt bra. Han springer stolt runt ringen och ställer upp sig fint. Ola passar sin vana trogen på att busa och försöka hitta på hyss. Han uppför sig ändå väldigt bra. I konkurrensen åker busiga Ola ut. Everth kommer 2a med HP.

Ib går in i konkurrensen i bruksklass. Det är många fina hanar kvar och jag tror inte på någon placering för Ib. Ib fortsätter att uppföra sig exemplariskt. Vi får springa tre varv och en hane från Broscheit Fang's plockas upp till första platsen. Ib plockas upp till en fjärde eller tredjeplats?! Så får vi springa tre varv till. Hanen från Broscheit Fang's vinner och Ib kommer tvåa med CK! Det här är dagens skräll för mig. Jag hade förväntat mig good kanske very good. Excellent knappast och CK drömde jag inte ens om. Helt klart blir man väldigt blind när det gäller ens egna hundar. Även om du älskar dem över allt annat ser du mest felen på dem trots att du tycker de är vackrast i hela världen. En omöjlig ekvation kanske men det är så det är.
Duktiga och fina Ib. Jag var så stolt över honom redan innan han fick sin bedömning då han uppförde sig så fint. Foto: Kennel Alelunds.

Så är jag tillbaka i valpringen då det är tikarnas tur. Här är det Varga, Nea och Birgit. Både Nea och Birgit kan vara lite försiktiga främst Nea. Varga är totalt obekymrad om det mesta. Henne får jag hjälp att visa av uppfödare Sofia. Nea är fruktansvärt obekväm i ringen. Jag hade anat att det skulle bli så men hon är också anmäld främst för social träning. Vad hon får i bedömning är inte viktigt. Birgit däremot verkar inte alls bekymrad över utställningen utan verkar tycka att det är riktigt kul. Lilla fina Nea trivs inte alls i ringen. Birgit ser däremot ut att trivas här ser hon ut att flörta med Jonas som visar henne. Foto: Kennel Alelunds.

Nea får en väldigt fin kritik. Domaren får hantera henne men det är svårt att bedömma hennes rörelser. Birgit får också en fin kritik. Varga charmar domaren och gosar in sig hos henne. Varga har verkligen ett härligt temperament. I konkurrensen åker naturligtvis Nea ut. Det är bra, hon är fått sin dos av socialträning för dagen. På stake-outen vid ringen trivs Nea bra. Där passar hon på att leka med sina syskon, gräva och tugga på de grenar hon når. Det är skönt att hon direkt slappnar av och släpper det hon tyckte var obehagligt. Det är varmt i solen, Ola, Ruffan, Everth, Nea, Varga & Birgit. Foto: Marita Åhl.

Birgit och Varga blir kvar i konkurransen. Jag har nog trott mest på Varga. Hon är väldigt fin nu och mentalt otroligt stabil. Birgit är väldigt fin men kan vara lite blyg. Det är hon nu inte nämnvärt idag. Kanske är det därför som det slutar med att Birgit vinner klassen och Varga blir tvåa. Båda får HP. I BIR-BIM valp går Birgit mot den hane som slog Everth. Birgit uppförs sig fortsatt jättefint. Hon står fint och rör sig bra, så bra att det är hon som blir BIR-valp.

Nu är det dags att kasta sig in i bästa hane samtidigt som valpgrupperna går. Här blir det ganska rörigt. I uppfödarklass har jag Everth, Ola och Birgit. I avelsklassen Ruffan med Everth, Ola och Birgit. Ib gör entre i bästa hane men åker ut efter första springrundan. Det gör ingenting jag är redan så otroligt nöjd med honom och hans bedöming.

Uppfödarklassen valp vinns av en mycket fin och jämn grupp från Kennel Snowshadow. Everth, Ola och Birgit kommer tvåa med HP. Totalt var det tre uppfödargrupper. I avelsklassen är det två grupper. Där vinner Ruffan och hennes barn med HP. Everth och Nea på stake-out. Everth tyckte det här med utställning var väldigt kul och sneglar mot ringen, kanske hoppas han på att få komma in igen. Foto: Marita Åhl


Sedan är det dags för Maggan i bruksklass. Lilla Maggan har förlorat alls sin päls och ser ganska erbarmlig ut. Hon tycker däremot det är väldigt kul att vara med. Lilla Maggan helt utan päls, inte så fet längre. Foto: Kennel Alelunds.

Maggan får en jättefin bedömning men får idag nöja sig med very good.

I öppenklass tikar visar jag Alelunds Hekkla som är dotter till min Liac. Hekkla är lite trött den här dagen och jag får inte riktigt fram hennes rörelser. Hon får precis som Maggan nöja sig med very good idag. Foto: Kennel Alelunds.

Nu får jag en liten, liten paus innan finalerna. Där ska jag döma barn med hund innan det är dags för mig att gå in med Birgit och sedan avelsgruppen. Valparna och Ruffan på stake-out. Valparna hade väldigt kul på stake-outen. Varga och Birgit lekte sin vana trogen oavbruten tills...... (foto: Marit Åhl).....Varga totalslocknade. Vid ringside. Aslakkgårdens Frosta Frostros som är dotter till Berits bror Ask. Fina Frosta blev fyra i bästa tikklass. Aslakkgårdens Merak Mästare som är bror till Varga och påminner mycket om pappa Io. Till slut var det äntligen dags för BIR-BIM siberian husky. Det var två väldigt fina hundar. Vann gjorde Vänervinds Kenai. BIM blev Fenrisulven Gnå. Kenai tog sedan hem BIS:et och Gnå BIS bruks. GRATTIS!

Så var det äntligen dags för finalerna. Jag dömde barn med hund och jag måste säga att jag är imponerad över hur duktiga många barn är på att visa hundar. Det är kul på SPHK att även barnen får vara med. Det måste vara roligare för dem än att bara få titta på. Därefter var det parklass. Jag hann inte se något här då jag värmde upp Birgit inför valp-biset.

I valp-BIS blev vi bara två då samojeden hade åkt hem. Birgit gick mot världens charmigaste lilla alaskan malamutevalp som rest ända från Tyskland. Den busade mest i ringen. Birgit uppförde sig jättefint. Det slutade med att malamuten tog hem det, välförtjänt. Birgit kom tvåa men var lika glad för det. BIS alaskan malamute och BIS-2 Birgit. Egentligen har hon ett ganska fint namn, Snowstreams Mustela Sibirica.

I BIS-avel valp var det ingen konkurrans. Det var bara Ruffan och hennes valpar. Everth var nöjd över att vara med, Ola busade mest jag tror inte han tog ett travsteg. Ruffan och Birgit började nog bli lite trötta, med all rätt. Så bilden på valpgruppen blev inte precis den bästa. Så rullar vi äntligen hemåt efter en jättetrevlig helg. Väldigt nöjda med resultaten, det gick så mycket bättre än jag trott, valparna uppförde sig över all förväntan. Ib skrällde och Maggan var glad och duktig i ringen. Resan hem är lång och vi är hemma sent. Det blir inte många timmars sömn innan klockan ringer igen. Då är det dags för ännu en utställning. De här gången vorsteh, men det kommer mer om i ett annat inlägg.

Tack SPHK Södra för en jättetrevlig och väl arrangerad utställning. Tack all underbara personer som bara fanns där och hjälpte mig med hundar i och vid ringen med fotografering med mera. Jag hann prata med många men som vanligt inte med alla och inte så mycket som man velat.

Korrigerat:
antalet avel och uppfödarklasser valp samt resultatet för Frosta i bästa tikklass. Tack Sofia för hjälpen!

SKK Internationell Strängnäs

UtställningPosted by Ylwa Sun, March 10, 2013 20:50:38
I lördags rullade vi iväg tidigt i ottan. Med mig i bilen var Io och Maggan. Det var dags för årets första utställning SKK Södermanlands utställning i Strängnäs. Domaren var Jesper Andersson som tidigare dömt rasen på SPHK. Utställningen var i en fin idrottshall men det blev väldigt trångt. Inte precis den miljö jag eller vovvarna trivs bäst i. I ringen flöt det på bra och vi skulle in ganska tidigt. Det var 12 siberian husky anmälda men jag tror att det var 10 som dök upp. Först ut var två juniorhanar. En av dessa fick CK om jag minns rätt. Därefter var det championklass. Här var det hela fem hundar. Io var näst sist av dessa i bedömningen. Io tycker om att vara på utställning även om han kanske inte är van att vara inne i en hall. Han skötte sig jättefint. Så bra att han lyckades vinna klassen med CK. I bästa hanhundsklass var vi tre eller fyra. Det är inte lätt att springa golvet är halt och det gäller att hålla sig på de mattor som är utlagda. Io är följsam så det är faktiskt inte alls svårt att få honom "att hålla sig på mattan". Det slutar så bra att Io blir bästa hane med CACIB.

Det är en valp eller juniortik som går in före tikar bruksklass. I bruksklassen är det Maggan och fina Heidiburghs Ghost Pumkin. Hon har väldigt fina rörelser och det saknas bara ett cert för hennes championat. Hon är klart en värdig champion så det vore kul om hon skulle få sitt sista cert. Maggan har aldrig varit på en inomhusutställning tidigare. Hon är ovan i miljön och vill kolla på allt, helst om det skulle kunna finnas något ätbart. Hon är inte alldeles koncentrerad i ringen men jag är jättenöjd med henne. Då det var trångt och golven så hala har jag inte värmt upp någon av hundarna alls. Maggan är lite svårare att få "att hålla sig på mattan" men det går nästan hela tiden. Pumkin får excellent och det får även Maggan. De får springa mot varandra och det slutar med att Maggan vinner klassen med CK. Det visar sig sedan att det Maggan är den enda tiken som fått CK. Så hon blir bästa tik, får sitt första Cert och även sitt första CACIB. När jag tänker efter är det faktiskt Maggans första SKK-utställning överhuvudtaget.

I BIR och BIM lyckas jag få jättefin hjälp att visa Maggan av Linda. Det slutar med att Io blir BIR och Maggan BIM. Vilken härlig dag. Tyvärr kan vi inte stanna till gruppen utan måste hem då vi ska på en middag. Hundarna sörjer säkerligen inte detta. Istället för att vänta på utställningen hinner de rusa av sig i rasthagen.

Tack till Lasse och Kerstin för trevlig sällskap. Tack Alex för att du kunde hjälpa till att visa Pumkin. Tack Linda för hjälpen med Maggan och grattis till Aniuks dubbelchampionat. Tack till Södermanlands Kennelklubb för en välarrangerad utställning.

Io njuter av dagens sol. Maggan i hagen idag.

SPHK Gävle Dala Bollnäs

UtställningPosted by Ylwa Mon, October 22, 2012 23:19:41

02:45 ringer klockan, det är tidigt. Ute regnar det och ett kompakt mörker täcker världen. Det är dags för årets sista utställning, SPHK Gävle Dalas utställning i Bollnäs. Det mesta är förberett dagen innan men hundarna ska ha sin morgonskötsel innan jag kan ge mig iväg. Målet var att komma iväg 04:00. Det tar lite längre tid, främst med valparna som är svåra att inte låta bli att fastna hos och gosa med. 04:21 kommer vi iväg. Eniro säger att det ska ta 3 timmar och 15 minuter till Prästnäset, Bollnäs. Det är utan släp jag har valt att ta släpet för att få in fem hundar i bilen är inte rimligt. Jag räknar med närmare fyra timmar dit. Det är nästan en overklig känsla när man ger sig iväg så här tidigt en söndag. Hela världen känns övergiven. Husen är mörka och världen är stilla förutom det strilande regnet. Det är skönt att vara helt själv på vägarna även om det kanske känns lite ensamt. Resan upp går bra och Eniros tidsangivelse stämmer inte. Tack och lov åt rätt håll, för det tar med släp lite drygt tre timmar upp.

Vi kommer fram till en vacker plats. Prästnäset ser ut att vara en gammal prästgård som ligger mycket vackert belägen vid vattnet. På plats finns servering och även en stor veranda i två plan under tak. En perfekt plats för utställning. Hundarna burar går att ställa på verandan så att de slipper stå ute på det leriga underlaget och i skydd för regn. Nu slutar det regna lagom tills vi kommer fram men leran på marken finns det inget som går att göra något åt. Det enda som jag skulle önskat är en större utställningsring. Den som är nu är väldigt liten. Det är inte många hundar anmälda. Totalt 33 siberian husky, 16 hanar och 17 tikar. Av de andra raserna är det fyra grönlandshundar, 12 samojeder och 13 alaskan malamute så totalt 62 hundar. Dagens domare är norska Eli-Marie Klepp.

Siberian husky är först ut i ringen. Jag ska ställa Io, Liac, Maggan, Nani och Cémbra. Jag ska också hjälpa Lasse och Kerstin att visa Pumkin. Så det kommer att bli tight. Jag inser att jag kommer att få svårt att värma upp hundarna ordentligt. Jag gör ett försök att värma Io och Liac samtidigt. Det går väl inget vidare. Hundarna tittar mest oförstående på mig och undrar nog vad jag vill att de ska göra. Så hundarna får tyvärr gå rätt in i ringen från buren. Jag hinner inte riktigt följa bedömningen. I bruksklass vinner en Moon Glows hund som också tilldelas CK. I öppenklassen tror jag också att det är en Moon Glows hund som vinner med CK. Därefter är det championklass. Io är nöjd med att få gå in med bara mig och slippa Liac bredvid sig, nu är det som det ska vara verkar han tycka. Han uppför sig jättefint. Io får Ck. Nu ska jag direkt in med Liac. Jag har god hjälp av Lasse och Kerstin att hålla i hundar utanför ringen. I veteranklass är det tre hanar. Berits bror Bele, Liac och Trahimus Sudden. Alla är väldigt fina och välbevarade. Jag tror faktiskt att alla tre också fortfarande är klippor i spannet. Liac tycker det är jättekul att få vara med. Tyvärr är han inte riktigt uppvärmd så jag får inte riktigt fram rörelsen på honom. Alla tre fina hanarna får excellent. Liac, vinner, Bele tvåa och Sudden trea, alla får CK. Domaren är alldeles lyrisk över i hur god form och välbevarade de tre hanarna är. Så är det dags för bästa hanhundsklass. Maja Antoniuson hjälper mig att visa Liac. Det är sex eller sju hanar som går in för konkurrans. Vi klafsar runt och försöker hålla oss på fötter i ringen som nu blivit ganska lerig. Io plockas upp till första platsen, sedan vill domaren ha upp alla de tre veteranerna. Så Liac kommer tvåa, Bele trea och Sudden fyra. Suddens fjärdeplats innebär att han får sitt sista cert och därmed blir SE UCH. Stort grattis till Lasse och Kerstin! Imponerande med en hund som plockar alla sina tre certifikat vid tio års ålder. R-cert går till Moon Glows hunden från bruksklass.

Nu är det dags för Maggan så det är snabbt hundbyte. Upp till buren och hämta Maggan och snabbt ner. Väl nere var det inte särskilt bråttom, ringsekreterarna har tagit en kort men välbehövlig paus. Strax efter jag kommit till ringen kommer Runa inspringande med Caraganas Gira. Vi får vänta ett litet tag innan bedömningen kan börja. Gira uppför sig bra och får excellent. Maggan är jätteduktig och får också excellent. I konkurrensen kikar Gira rätt mycket bakåt på Maggan. Maggan springer bara på helt oberörd. Maggan vinner klassen med CK.

Hundbyte till Pumkin. I bruksklass tikar är det fyra eller fem. Bland andra vackra Sally/Jally som blev BIM på rasspecialen. Samospeeds Caramelle Liquor ”Ellen” som blev BIR-bruks i Ånnaboda, så det är många fina tikar i klassen. I konkurrensen vinner Ellen och Pumkin kommer tvåa. Tyvärr får ingen av tikarna i klassen CK.

Nu är det dags för öppen klass och Nani. Jag är osäker på hur många det är i klassen men det är en av dagens största klasser. Nani är nöjd över att få vara med och uppför sig väldigt bra. Hon får excellent. I konkurrensen blir Nani tvåa. Vinner gör en jättefin tik från Gevonnes. De två första får CK.Utställningsringen vacker belägen nära vattnet. Ser ni hur lerig ringen är?

Sedan är det dags för veteranklass. Jag hade önskat lite mer tid för att hinna titta på Cembra och bestämma om jag verkligen ska visa henne. Hon är snart tolv år och fyra månader. I somras var hon extremt dålig på grund av fästingsjukan. Hon är även en knöl på ett framben som sannolikt är någon typ av fettknöl. En anledning till att hon är med är att hon blev så ledsen när hon var med som sällskap på Täby Hundsällskap inofficiella utställning. Då kastade hon sig mot ringen för att gå in när Io och Maggan var klara. Samma kväll var sista anmälan till Bollnäs så jag tänkte att jag anmäler henne så får jag se hur jag gör. Nu blir det ingen tid att fundera på utan det är bara att gå in med henne. Cémbra är extremt pigg och glad. Hon är busig och vill gärna rusa ifatt och leka med tiken framför. Hon lyckas charmar domaren totalt. Jag hör hur hon pratar med ringsekreterarna om Cémbras ålder. De tycker det är helt otroligt att hon är så gammal, "absolut max åtta kanske" hör jag hur de säger. Själv vet jag att många av de tikarna som Cémbra går mot har extremt bra rörelser, sannolikt bättre än Cémbras. De är också extremt välbevarade och i god form. Nu lyckas Cémbra charma domaren så pass att hon vinner klassen med CK.

Så är det dags för bästa tik. Jag lyckas få Malin att visa Cémbra, Maja tar Nani och jag visar Maggan. Det är ett antal tikar som är i final, fem eller stycken måste det vara. Maggan springer först. Hon är jätteduktig och springer på jättefint helt obekymrad om hundarna bakom. Domaren börjar placera. Maggan står kvar men domaren plockar upp hundar uppåt bakifrån. Cémbra vinkas upp till en andra plats! Gevonnes fina tik blir trea och Nani fyra. Maggan står kvar och har alltså blivit bästa tik. Den fina veterantiken Heidiburghs Ömza plockar tio år gammal sitt första certifikat! Stort grattis till Lasse och Kerstin som ännu en gång plockade både certen på SPHK-utställning.

Nu är det BIR-BIM Io mot Maggan. Malin hjälper mig med Maggan. Båda vovvarna är jätteduktiga. BIR-rosetten går till Io och Maggan blir BIM. Tror den här BIR-BIM bilden blev bäst trots att Io räcker ut tungan samt att jag inte ställt upp honom ordentligt.

Sedan är det BIR-BIM-veteran. Liac mot Cémbra som Malin hjälper mig att visa. Cémbra i BIR-final veteran.Liac i BIR-final veteran.

Här borde Liac vinna men Cémbra har charmat domaren så att hon tar hem BIR:et. (Cémbra är otroligt fin exteriört men rörelsemässigt är Liac mycket bättre.) Cémbra blir BIR-veteran.

Så är BIR-BIM bruks här går Io mot Ömza. Här blir det Ömza som vinner, grattis Lasse och Kerstin! Heidiburghs Ömza blir BIR-bruks.

I uppfödargruppen har Fenrisulvarna strukit sig. Så jag får istället hjälp av Lotta och Maja att visa Cémbra och Maggan. Gruppen får en jättefin kritik och får HP. Som enda grupp blir de förstås BIR-grupp. Nu är det äntligen en stund för lite vila och mat. Det tar sin lilla tid. Domarna och ringsekreterarna får ta en paus för lite lunch. Så ska också de andra raserna bedömas. Jag hinner prata lite några som är kvar på utställningen. Bland annat får jag träffa den här totalt orädda katten från Kennel Ylajärvis. Den verkar tycka hundutställningar är ett trevligt påfund och verkar trivas bra. Malins fina kisse. Dagens vackraste katt på utställningen.Här Liacs fina dotter Moon Glows Caramell som vi hann träffa i pausen. Vi hann även träffa hennes bror Circus men tyvärr blev där ingen bild.

Efter en stunds väntan är det äntligen dags för BIS-finaler. Det är otroligt kul för alla fyra raserna är representerade med fina hundar på den här utställningen. Först ut är det Cémbra i BIS-veteran. Här är det fyra hundar som går in. Cémbra får springa först. Cémbra i BIS-final springer först. Foto och copyright: Malin Sundin.

Det är bra för mig eftersom inte Cémbra kan försöka hinna ifatt i galopp och busa med hunden framför. Cémbra är fortsatt pigg, glad och busig. Det slutar med att Cémbra blir BIS-1 veteran! Tvåa blir grönlandshunden, trea malamuten och fyra samojeden. Det känns så otroligt roligt att stå där med Cémbra. Det känns nästan overkligt. Det var så nära att jag förlorade Cémbra i somras och nu står hon här som BIS-1. Dit hon nått i tuff konkurrens. Lilla fina Cémbra, vad stolt jag är över henne.

I bästa bruks är det också fyra hundar. Alaskan malamuten vinner och Ömza kommer fyra. Jag är osäker på hur de andra två placerar sig. Därefter är det uppfödargrupper. Här är det tre grupper. Alla väldigt fina. Tack Elin, Malin och Camilla för handlerhjälp! Det slutar med att de fina samojederna vinner, min grupp kommer tvåa och malamuterna trea.

Så är det bara BIS:et kvar. Här är det också fyra väldigt fina hundar som går in. Jag är nöjd med dagen och har väl inte så stora förhoppningar. Tänker väl mest på att Ömza som slog Io i bruksfinalen kom fyra. Nåja det är bara att köra hårt, inget är över förrän det är över. Lilla duktiga Io uppför sig exemplariskt. Han springer mellan grönlandshunden och samojeden. Efter ett par varv i den nu extremt leriga och hala ringen får vi stanna. BIS-final. Foto & Copyright: Malin Sundin.

Domaren håller upp den gula rosetten, det är svårt att se vem hon tittar mot men jag tycker hon riktar blicken mot Io. Den gula rosetten (BIS-4) går till grönlandshunden som står precis framför Io, den gröna rosetten (BIS-3) går till samojeden. Så nu är det bara Io och en väldigt fin alaskan malamute från Kennel Chappes kvar. Henrik som visar malamuten är extremt duktig handler och har många meriter i bagaget, bland annat ett antal grupp-placeringar på SKK. Så det är tuff konkurrens. Domaren vill se oss ytterligare ett varv. Io tävlar om BIS-placering mot alaskan malamuten. Foto & Copyright: Malin Sundin.

Io är så duktig han bara springer på koncentrerad och helt oberörd. Han ställer upp sig fint. Dagens BIS-vinnare blir Io! Alla fyra hundarna i ringen är väldigt fina och vem som helst av dem hade varit en värdig BIS-vinnare så det känns väldigt roligt att stå där med den röda rosetten. BIS-hundarna. Fyra grönlandshunden, trea samojeden, tvåa malamuten och BIS-1 Io. Foto & Copyright: Malin Sundin.

Så är det dags att packa ihop och allt och börja resan hemåt. Det är ett fint prisbord så det blir lite extra att packa in i bilen. Resan hem går bra även om regnet återkommer under vägen. Den här fina korgen vann vi med många fina saker i.

Tack Gävle-Dala för en trevlig utställning. Tack Malin, Maja, Elin, Lotta, Camilla, Lasse och Kerstin för hjälp med hundar under utställningen. Tack Maja och Malin för bilder och fotografering.

SPHK Herrfallet, Arboga

UtställningPosted by Ylwa Sat, September 29, 2012 22:40:28
Idag var det dags för SPHK Mälardalens utställning i Herrfallet, Arboga. Anmälda var Io, Maggan och Molly. Naturligtvis fattade hundarna redan dagen innan att det var utflykt på gång. Alla hade nog velat följa med, men mest tjatade Cémbra. Så det vara bara att bereda plats i bilen så att även Cémbra skulle få plats. Det kändes helt klart värt det den tidiga lördagsmorgonen när Cémbra studsar ur sängen ivrigt "pratandes" väl medveten om att hon kommer få följa med. Det har varit regnigt och trist väder senaste veckan men idag såg det faktiskt lovande ut. Resan dit går bra och vi är framme i god tid.

Planen där utställningen hålls har ett förvånansvärt bra underlag med tanke på allt regn som fallit. Jag hade förväntat mig samma leråker som vid utställningen i söndags. Visst är det blött men det är inga större problem och ringen blir inte särskilt lerig. Dagens domare är Jesper Andersson. Tyvärr är det ganska få hundar anmälda till utställningen. Tanken var att det skulle vara två domare men med så få hundar blir det domarändring så att det bara är en domare som dömer samtliga hundar. Totalt är det 26 stycken samojeder, 5 stycken alaskan malamute och 38 stycken siberian husky anmälda.

Först ut är samojederna. Här hinner jag inte se så mycket, eller jag kanske ska säga det direkt. Jag hinner väl egentligen inte se så mycket av utställningen överhuvudtaget då jag tillbringar en stor del av den i ringen visandes hund. I och med att utställningen börjar startar också det hällregn som ska hålla i sig under hela utställningen. Det slutar precis lagom tills att utställningen är över. Den här fina alaskan malamuten ägd av Ninni Hjortvall blir BIR. Det är en otroligt fin hund och jag är säker på att han kommer gå hela vägen och bli BIS. Han rör sig fint, bra exteriör, fantastisk fin färg/päls och så har han den där extra utstrålning som en del hundar har.

Så är det dags för siberian husky. Jag har lite tid innan Io ska in. Jag passar på att värma upp både honom och Maggan. Det finns också mängder av trevliga polarhundsmänniskor runt ringen att tala med så tiden går fort. Domaren verkar ganska hård i bedömningen, det är inte många hanar som får CK.

Io tycker det här med utställning är kul och tar det på stort allvar. Han uppför sig väldigt bra i ringen, som alltid. Sin självdisciplin har han ärvt av mamma Berit som också har det här med att man ska skärpa till sig och uppföra sig när det gäller. Vid andra tillfällen kan man vara hur busig och barnslig som helst. Det är väldigt roligt att visa Io eftersom han är så fokuserad. Det går bra och Io får sitt CK, han vinner också klassen ensam som han är i den.

Nu börjar mitt rännande i ringen. Direkt efter ska jag in och visa Trahimus Sudden åt Lasse och Kerstin på Kennel Heidiburghs. Io lämnar jag hos Kerstin. Det är två hanar i ringen. Sudden är jätteduktig trots att jag inte hunnit värma upp honom eller träffa honom innan jag går in med honom visar han sig jättefint. Den första hanen får very good. Sudden får excellent. Sudden vinner klassen och får CK. Nu gäller det att få en handler till Sudden. Malin Granqvist hoppar in utan någon som helst framförhållning. Jag måste säga att jag är imponerad av alla dessa polarhundsmänniskor. Alla hjälps åt och det finns i princip alltid en hjälpande hand. Folk rycker in och visar andras hundar. Hundar av andra raser. De gör de anstränger sig nästan alltid för att visa hunden så bra som möjligt. Det är så otroligt härligt.

Malin visar Sudden så bra att han blir andra bästa hane. Detta innebär också att han får certet då han är bästa bruksmeriterade hund. Stort grattis Lasse och Kerstin. Ett cert till och han är SE UCH. I klassen är även två hanar till med, en från Kennel Sattolas och en från Broscheit Fangs. Jag tror att det är totalt fyra hanar i bästa hanhundsklass. Jag är inte 100 på hur de andra två placerar sig, men det är två väldigt fina hanar. Vinner klassen gör Io.

I juniorklass tikar ska det vara tre tikar. Det blir bråttom att få ut Maggan ur buren och lägga in Io den. Det visar sig att de andra två juniorerna inte dyker upp så Maggan är själv i klassen. Maggan uppför sig bra. Hon är inte alldeles lätt att ställa upp men hon rör sig fint känns det som. Domarens kritik låter bra men inte lika bra som Ios. Det slutar med att Maggan får excellent och dessutom CK.

Nu är det bara att lämna Maggan till Kerstin och ta Heidiburghs Ghost Pumkin som ska in i bruksklass tikar. Någon unghundsklass tikar fanns inte idag. Pumkin är precis som Sudden jätteduktig och uppför sig väldigt bra. Jag tycker det verkar som hon rör sig jättefint. Det är tre tikar i klassen och Pumkin är först. Hon får excellent. De andra två får också excellent så nu är det konkurrens. Jag tycker att det känns som att Pumkin rör sig väldigt fint. Vi kan springa på bra. Tydligen gör hon det också för hon vinner klassen med CK.

Tillbaka med Pumkin till Lasse och Kerstin. Sedan hämta Fenrisulven Nessa som jag ska hjälpa Niklas och Marie att visa. Öppenklass tikar är dagens största klass. Här finns många väldigt fina tikar. Nessa får excellent och uppför sig jättefint i ringen, rör sig bra och står fint. I konkurrensen är det åtminstone sex tikar som går in. Här får domaren ta lite tid på sig för att kunna placera. Det hela slutar med att det är sex tikar som får CK. Fyra i klassen kommer en tik från Broscheit Fangs. Trea Nessa, två Bergtuva's Shadi och vinner gör Isdimma Blitzen. Grattis Niklas inte illa att äga de tre främst placerade tikarna i öppenklassen.

Efter öppenklassen ska jag in med Molly. Molly är själv i klassen. Molly är lite seg. Hon står fint men hade kunnat vara lite "piggare och gladare" i rörelse. Kanske tycker Molly att vädret är trist och jag kan bara hålla med. Molly får excellent och CK.

I veteranklass tikar har jag ingen hund att visa så då hinner jag samla ihop mig lite. Jag ska visa Maggan och får hjälp av Linda med att visa Molly.

Det är många tikar som har fått CK många kommer att behöva tackas av i bästa tikklass. Maggan står först och uppför sig ganska bra även om hon har vissa problem med att stå stilla. Jag har inte så stora förhoppningar. Maggan är väldigt ung och Molly tycker jag kunde visa sig bättre i rörelse. Domaren tackar av några av de fina tikarna. För jag måste säga att det är enormt fina tikar som går in i bästa tikklass. Både Maggan och Molly klarar den första gallringen. Så får vi springa igen. Ett par tikar till tackas av och nu är det bara fyra tikar kvar. Bergtuvas Shadi, Isdimma Blizten och så Maggan och Molly. Maggan får flytta sig från tätpositionen till fjärdeplatsen. Vinner gör Isdimma Blitzen, tvåa Molly och trea Bergtuvas Shadi. Grattis Niklas och Marie. Certet går till Heidiburghs Ghost Pumkin. Grattis Lasse och Kerstin, äntligen!

Så är det BIR-BIM. Io går mot Blitzen. Hon är i jättefin form idag och i full pälskondition. Io fortsätter att uppföra sig jättebra. Så bra att han lyckas knipa BIR:et. I och med det blir han också BIR bruks. Sudden går sedan in i BIR-BIM veteran. Där får han se sig slagen av en väldigt fin tik ägd av Eva-Maria Ericsson och Ulf Arretun.BIM Isdimma Blitzen, domare Jesper Andersson, BIR Snowstreams Inachis Io.

Väntan på BIS-finalerna blir av någon anledning lång. Det är något som strular. Till slut så är det då äntligen dags. Den enda valpen är en samojed, sedan en uppfödargrupp samojed som också är själva. I veteran är det den fina huskytiken och en samojed. Siberian huskyn tar hem det.

Sedan är det BIS-bruks. Här är vi tre. En fin samojed, den fina alaskan malamuten och så Io. Som ni vet är min gissning att den fina alaskan malamuten ska ta hem det. Samojeden placeras som nummer tre. Den röda rosetten går till...... Io....med en mycket förvånad matte. Io har lyckas slå den fina alaskan malamuten.

Direkt efter är det BIS. Här är det samma malamute och en annan samojed. Jag gissar att placering borde bli som sist. Io i BIS-final.

Återigen har jag fel. Alaskan malamuten placeras som nummer tre. Nu får Io springa ytterligare ett varv mot den fina samojeden. Jag tror nog att samojeden ändå då ska ta hem det. Så nu är det bara att köra på och försöka få fram Ios rörelser så bra det bara går. Det räcker, Io blir BIS. Det känns otroligt roligt för det är verkligen fantastiskt fina hundar vi har gått emot både i BIS-bruks och BIS. Det känns som att vem som än hade vunnit hade det varit rätt hund. Så jag är såklart otroligt stolt över min duktiga Io som uppfört sig så bra hela dagen.

Vid det här laget är jag dygnsur in på bara kroppen. Det har regnat så att det enda som hade räckt för att stoppa vätan hade varit ett regelrätt galonställ. Nu är inte det så praktiskt att visa hund i. Så min stora regnrock ligger kvar på hundburen. I hundburen är det däremot torrt och gott. Jag har täckt den med en stor presenning så där ligger Maggan och Cémbra och sover sött. Molly har fått hoppa in i den torra bilen. Alla dygnsura saker och kläder slängs in i bilen. Jag lyckas skrapa ihop lite överdragskläder så att jag kan få av mig de våta kläderna och få torra på mig.

Resan hem går snabbt. Hundarna är trötta och nöjda, precis som jag. Hundarna hinner precis springa av sig i hagen och få mat innan mörkret faller. Till kvällen får Ruffan och valparna komma in och jag hinner mysa lite med de små.

Ett jättestort tack till Malin för hjälp med fotografering. Malin rusar till och med upp till bilen och hämtar min kamera vid BIS-finalen och det är enbart därför det finns BIS-bilder. Tack Lasse och Kerstin för "hundhållning". Tack Linda för hjälp med att visa Molly. Tack alla härliga polarhundsmänniskor för att ni kommer och visar era jättefina hundar. Tack till SPHK Mälardalen för en trevlig utställning, vädrets makter är svåra att rå på.

Täby Hundsällskap Skavlöten

UtställningPosted by Ylwa Sun, September 23, 2012 22:24:56
Idag var det dags för höstens enda inofficiella utställning. Det var den mycket trevliga utställning som Täby Hundsällskap anordnar varje höst. Det är nära för mig också, en dryg halvtimme tar det att köra dit.
Redan när vi kom dit var det lerigt på marken. Allt eftersom dagen gick fick människofötter och hundtassar gräsmattan att förvandlas till en leråker. Att försöka hålla hundar eller sig själv ren var mer eller mindre omöjligt. Ikväll har jag tvättat alla kläderna då de inte längre gick att känna igen efter denna dag.

Det blev en lång dag. Vi var nästan sist i ringen. Tack och lov så hade jag sällskap av min mamma hela dagen. Efter många timmars väntan var det äntligen dags. Först ut var Io. Han fick en jättefin kritik och HP. Så var det Maggans tur. Även hon fick mycket fin kritik och HP. I BIR-BIM hjälpte mamma mig att visa Maggan. Det gjorde hon så bra att Maggan blev BIR. Tack för hjälpen!

Eftersom vi nästan var sist ut i vår ring blev väntan till gruppfinalerna kort. När det är dags för Maggan är det bara fem spetsar som ska in. Det slutar med att Maggan placeras näst sist det vill säga på fjärdeplatsen. Jag är jättenöjd med dagen även om den blev lite lång och väldigt lerig. Vovvarna har skött sig jättebra. Jag såg många fina hundar och träffade många trevliga människor. Tack mamma för sällskap och hjälp med vovvarna. Tack Täby Hundsällskap för en trevlig och välarrangerad utställning. Skavlöten är en motionsgård som ligger vackert belägen vid Rönningesjön. Här är vi nere vid strandkanten. Cémbra fick följa med idag även om hon inte skulle vara med på själva utställningen. Fina Io vid vattnet. Det är många som badar på den fina badplatsen. Io verkade tycka det var lite lustigt att människor hoppade i vattnet. Maggan bekymrade sig inte så mycket. Hon letade efter ätbara saker på stranden istället. Vackra Cémbra vid strandkanten.Här bjöd mamma mig på en kopp kaffe och en bulle. För att vi skulle få ha kaffebrödet ifred fick hundarna sitta uppbundna en kort stund. Det var inte uppskattat. Avundsjukt suktade de efter godsakerna. Mest upprörd var Cémbra. Hon påtalade ljudligt hur orättvist det var att hon inte fick smaka. Mamma var snäll och köpte hundgodis i form av strutskorvar till vovvarna. Själv är jag inte särskilt förtjust i struts men vovvarna tyckte att det var en riktig delikatess.

Next »