snowstreams

snowstreams

Snowstreams

Blogen handlar om livet med hundarna av rasen siberian husky. Vardag och tävling. Mycket fotografier på hundarna men också en del naturbilder.

Följ oss även på
Instgram: snowstreams_sh
Twitter.

Skånedraget

Tävling barmarkPosted by Ylwa Mon, April 15, 2013 21:51:07
Jag ska inte sticka under stol med att jag är besviken på den här tävlingssäsongen. Allt för många käppar har kommit hjulet för vår träning. Det har krävts mycket jobb för att komma ut på träningsrundor som bara är runt en mil. Så ganska tidigt föddes tanke på att åka söderut till säsongens sista tävling men också årets första barmarkstävling. Resan ner till Skåne är lång. Det är ungefär lika långt för mig som att ta mig till Lillholmsjö. Den tävlingen fick vi avstå då distansen på 13,5 kilometer var väl långt för mitt fyrspann.

Olyckskorparna kraxade om att det skulle bli för varmt. Jag struntade i detta. Jag har hört mycket gott om Skånedraget. Och det här med att våren det här året skulle bli varm, knappast när hela landet varit snötäckt in i april. Så vi anmälde oss glatt med tanke att kunna trimma på ett spann inför tävlingen.

Nu var det detta med vinter. Snön har fallit och isen har legat tjock. En enda gång hann jag ut med tre av hundarna innan snön började dala och täckte vägen. Så istället för det 2-spann jag tänkt mig fick det istället bli ett gammalt beprövat i form av Leda och Io. Vem jag skulle springa med kan jag säga att jag velade med in i det sista. Melos var tanken från början men då mina skador äntligen börjar gå åt rätt håll ville jag inte sätt fartdåren Melos utan nödbroms framför mig. Melos tycker att det är väldigt kul men när vi kommer i mål börjar han hoppa och skrika igen och undrar om det är dags att börja tävla. Jag brukar inte vara lika pigg efter att ha försökt hålla mig på benen efter Melos. När jag känner att kroppen är starkare ska Melos få vara med igen i canincrossklassen. Jag bestämde mig för att bo på tävlingsplatsen trots många fina erbjudande från vänner om boende. Då 70 spann var anmälda skulle det blir väldigt trångt på parkeringen. Då är det skönt att redan vara där. Det är också väldigt skönt att inte behöva lyfta stängerna till stake-outen flera gånger om dagen. Vi fick en jättebra plats för släpet. Boendet var enkelt men väldigt bra. Det var flera som bodde på plats så det var väldigt trevligt.
Ulltorps kursgård där tävlingen hålls. Jag bodde i längan som skymtas till vänster i bild.

Hela tävlingen var en väldigt positiv överraskning. Enormt proffsigt anordnad tävling, en av det bättre jag varit på. Fina banor, tydligt markerade och bra avspärrad. Alla hjulfordon kör exakt samma bana på 4,3 kilometer. För de som springer kortas banan ner med en kilometer. Att köra fel var i princip omöjligt. Stämningen var otroligt bra. Jag kan verkligen rekommendera den som vill tävla att åka dit. Det var helt klart värt den långa resan.

Så många bilder hann jag inte ta men några med mobilen blev det på spannen.Först ut i fyrspanns klassen C (siberian husky) på lördagen var Alexander Broscheit.Mathias Ellsäter startar. Janne Wahlberg startar ut. De flesta förarna kom från södra delen av landet men vi var några få från andra distrikt. Längst tror jag duktiga Viggo Jörgensen hade som åkt hela vägen från Norge.

I kickbikeklassen går jag ut som nummer tre. Io är fantastiskt duktig medan Leda bitvis är mer tveksam. Jag bromsar ner ganska mycket för att hon ska känna sig trygg framförallt i nedförsbackarna. Så det känns som vi skulle kunna kört bättre även om jag är nöjd med vovvarna.
Till slut bestämde jag mig för att springa med Liac. Han var nog lite fundersam, det är nog första gången han springer ensam utan en kompis bredvid sig. Så för en gång skull står han stilla och lugnt i starten. Banan är lättsprungen men precis innan man ska i mål är det en kort uppförsbacke, det känns i benen. Liac är en bra hund att springa med. Först fattar han inte riktigt men efter några meter så drar han på bra. När jag klarat av mina båda klasser och tagit hand om vovvarna är det dags för kick-biken. Det är är inte precis ren längre. På plats finns en högtryckstvätt som man kan låna för att spola av leriga cyklar. Ovan före tvätt......och efter tvätt. Familjen Björk dröjer sig kvar för att träna ett 5-spann och i bilen väntar den här söta dansk-svenska gårdshunden. Sverker och Elin på väg ut med 5-spannet efter tävlingen på lördagen.


På söndagen är det strålande sol och det blir varmt. Leda går bättre den här dagen. Io är lika säker som vanligt. De fina vädret gör att folk letar sig ut. Banan är kantat av åskådare och motionärer. Leda blir bitvis lite fundersam men det är förståeligt med allt som vi stöter på under andra tävlingsdagen på banan.

I löpningen är Liac återigen duktig, när vi springer värmer solen ordentligt. Det märks på Liac när vi kommer i mål att det är varmt.

Söndagen avslutas med en stafett. Först ut är det löpare, därefter får man själv välja mellan kick-bike eller vanlig cykel med en hund framför.
Start i stafetten. Vem som blev bäst utklädda är väl inte svårt att gissa. Jonas Nilsson i väntan på växling. ...och iväg!En riesen iväg.Jenny Olsson i väntan på växling. En del är mer ivriga än andra. Patrik Jadsten i växlingen. Elin Björk och Patrik Jadsten går ut för sista sträckan. Ett lag bestod av bara samojeder. Kul att få se de de polara B-hundarna på tävlingen. Det fanns även alaskan malamute på plats. (siberian husky går i klass C och de tre övriga polara raserna alaskan malamute, grönlandshund och samojed går i klass B).

Prisbordet är väl taget, så jag åker hem med mer grejer än vad jag kom dit med. Nöjda påbörjar vi vår resa hemåt. Vi kommer inte hem förrän nästa dag. Stort tack för all hjälp Jeanette, Mats, Marie, Janne med flera. Stort tack till Skånes Draghundsklubb för en fantastisk tävling, vi kommer gärna tillbaka.

Här kommer de båda dagarnas sammanslagna resultat.Barmark i Stockholm

Tävling barmarkPosted by Ylwa Tue, March 12, 2013 20:46:01
Idag ser jag att det ska anordnas en tävling på barmark i Stockholmsområdet. Jag blir jätteglad. Mindre glad blir jag när jag ser när. Tävlingen går av stapeln den 19 maj. Inte alls rätt tid för oss som har polarhundar. Banlängden är dessutom 6 kilometer för hjulfordon. Jättetråkigt, jag hade velat vara med men nu är det tveksamt om det går. I så fall får vi hoppas på en isande kall maj. Kanske kan jag ta någon hund och springa 3 kilometer, men även det är mycket tveksamt. Maj brukar kunna bjuda på riktigt varma och soliga dagar, inget väder för hundar att rusa på i full fart. Det är ändå väldigt glädjande att det anordnas en tävling här. Jag hoppas att det finns andra raser som kan hantera att arbeta i höga temperaturer bättre än vad mina pälsbollar kan. Så förhoppningsvis blir det många deltagare även om det kanske inte blir så många representanter från de polara raserna. Även om tidpunkten är lite illa vald är det ett väldigt bra initiativ av arrangören.
Full fart i rasthagen. Nea har hittat ett gammal märgben som alla andra genast vill ha. Jag har aldrig sett en siberian husky som har den färgen som Nea har. När jag googlar på Balto verkar han ha varit brun. I så fall skulle Nea ha en väldigt "ursprunglig färg". Någon som har sett liknande färg idag? Mejla gärna och berätta, gärna med bild. kennelsnowstreams@gmail.comDet börjar bli riktigt isigt på många ställen. Idag vräkte snön ner igen. Jag önskar att det skulle kunna blir vår snart så att träningsvägarna blir isfria. Ska det komma snö får det gärna vara blötsnö som binder isen så att det inte längre är halt. Den som kom idag var kallsnö som la sig som ett förrädiskt döljande täcke över isen. Fina Liac, han är en sådan klippa. Han har varit med på varenda tävling och alltid gett allt. Den bruna lilla huskyn, ingen vanlig färg precis, men i rasstandarden står det att alla färger är tillåtna. Varga har en mer vanlig färg. Idag var hon lite halt på ett framben. Jag har ingen aning om vad som har hänt. Varga är den som är lugnast av valparna. Hon ligger gärna så här och gnager på en pinne samtidigt som de andra fyra far runt som furirer i hagen. Det är därför lite förvånande att just Varga är halt och ingen av de andra. Birgit poserar likt en sfinx på vovvarnas favoritbergknalle.

GRATTIS!

Tävling barmarkPosted by Ylwa Thu, October 25, 2012 22:15:27
Strot grattis säger vi till Petter Hillborg som vann 2R i Filipstad. Han var också det snabbaste siberian huskyspannet på de norska mästerskapen. Hundarna är Snowstreams Viola Elatior och Snowshadows Volki.Petter med Volki och Tior i Filipstad. Norska mästerskapen.