snowstreams

snowstreams

Snowstreams

Blogen handlar om livet med hundarna av rasen siberian husky. Vardag och tävling. Mycket fotografier på hundarna men också en del naturbilder.

Följ oss även på
Instgram: snowstreams_sh
Twitter.

Rörelse

Foto insekterPosted by Ylwa Sun, June 02, 2013 16:48:51
Det här med att fota rörelse är inte det lättaste. Det blir ännu svårare när motivet är litet och dessutom väldigt oförutsägbart. Som den här söta lilla humlan. Stativ är väldigt bra att ha även om du har ett VR-objektiv som kompenserar för skakningar. En väldigt snabb slutartid är att rekommendera för här var den för lång och humlans vingar försvann nästan helt. Hur många slag i sekunden slår en humlas vinge?Med snabb slutartid syns vingarna, men skarpa lyckas jag inte få dem. När humlan ska lyfta är också helt omöjligt att förutsäga. De här blåsugorna skonade jag från gräsklipparens framfart. Nu var det också lite gräs som klarade sig så humlans flykt suddas ut av några grässtrån. Den här lilla krabaten har inte tid att stanna upp. Han landar aldrig på blomman utan suger nektar likt en kolibri. En liten blomfluga som precis ska lyfta. Så tror man att att man har ett perfekt läge för att fånga flugan i luften. Men när jag trycker av och tror att jag fångat flugan på bild är han redan borta. En del insekter är faktiskt ganska förutsägbara. Den här lilla flugbaggen klättrar längst upp på grässtråt när han ska flyga iväg. Det är som han pekar åt mig och säger snart lyfter jag. Är du med?Nu lyfter han snart."På det trejde smäller det", och hur tydlig han än är så hinner jag inte med. Andra sitter bara still i evigheter och vägrar flytta på sig. Andra fladdrar tacksamt runt lite mer även om det nästan är omöjligt att lyckas fånga dem på bild på ett bra sätt. Men ibland kanske det ligger något i oskärpan, bilden blir kanske mer levande när den blir så där lite lagom suddig. För även om jag lyckas fånga det lilla biet precis när det landar så syns det inte riktigt. Tänk att midsommarblomster är transparenta, jag har aldrig tänkt på det förut. Det är så mycket annat som man ser genom makkroobjektivet som man inte visste. Som de här två myrorna som stjäl till sig en kyss.Det är bara att öva vidare med makkroobjektivet. Övning ger färdighet, även om jag har långt kvar. Spännande är det att ge sig in i en ny värld. Svårt men roligt.

Räddad

Foto insekterPosted by Ylwa Tue, May 28, 2013 21:35:13
Den här lilla stackaren ligger och kravlar i Liac och Mollys vattenhink. Självklart räddar jag henne. Då regnet vräker ner får hon finna sig i att vara fotomodell inomhus. Hon ligger blixstilla och rör sig knappt alls.Det är en 14-fläckig nyckelpiga säger insektsboken. Calvia quatuordecimguttata heter hon på latin. Visst är hon fin med sina sju fläckar på varje vinge. Hon har faktiskt ytterligare några fläckar på halsskölden så egentligen blir det mer än 14-fläckar på henne. Försiktigt sätter jag sedan ut henne på en av aklejorna. Genast blir det full fart på henne. Hhon springer in under löven i skydd för regnet. Antagligen har hon fått sin dos av vatten för dagen. Tråkiga bilder blir det inomhus. Vill ni se helt otroliga naturbilder ska ni kika in på Tammys underbara blogg. Där finns betydligt mer levande och vackrare bilder på söta små nyckelpigor.

Nymfen

Foto insekterPosted by Ylwa Sun, May 26, 2013 20:45:52
Idag ser jag den här lilla krabaten på en maskrosblomma. Ni ser hur liten han är i förhållande till maskrosen. Innan sommaren är slut kommer han ha vuxit upp till en jättestor vårtbitare och spela vackert på sensommarkvällarna. Just nu är han inte ens en centimeter lång. Som vuxen kommer han vara ett rovdjur som främst lever av mindre insekter. Just nu verkar han nöja sig med att kalasa på maskrosen. Han är en liten nymf. Han kläcks som en miniinsekt ur ägget och kommer sedan växa sig större och större om han får leva. Till skillnad mot t ex fjärilar och skalbaggar har inte gräshoppor och vårtbitare något larvstadium. Jag tycker de är fina som små, de är så söta där de hoppar och kravlar runt i gräset. Till sensommaren kommer sommarkvällarna fyllas av deras sång, och vad vore augustikvällarna utan syrsornas sång. (Jag har sagt det i ett tidigare inlägg, det är inte syrsor som spelar så vackert här om sommarkvällarna utan det är just vårtbitarna.)

Överflöd

Foto insekterPosted by Ylwa Mon, September 10, 2012 22:15:40
Jag är så glad att jag köpte min lilla fjärilsbuske i våras. Nu blommar den och det kryllar av fjärilar på den så fort solen skiner. Ett härligt överflöd.
Kurs på universitet ikväll, idag var det grundläggande genetik. Föreläsningarna är så roliga att man inte vill att de ska ta slut.

Inga valpar än. Ruffan är pigg och glad. Valparna sparkar som bara den i magen nu, de verkar väldigt livliga. Det ska bli så spännande, ändå finns oron där. Kanske inte så konstigt med allt som hänt tidigare med mina valpkullar. Just nu ser allting bra ut och det är inte mycket jag kan göra. Det är bara att låta naturen ha sin gång. Idag är det 63 dygnet från första parningen så valparna kan komma precis när som helst. Nu har jag tempat Ruffan, normalt temperatur. Hon åt sin mat ikväll, så de lär inte komma på några timmar än.

En av de sista glimtarna av sommar

Foto insekterPosted by Ylwa Sun, September 02, 2012 21:28:34
En mycket kort stund på eftermiddagen vågar sig solen fram. Några slitna fjärilar tar tillfället i akt att besöka fjärilsbusken. Girigt drar de i sig av nektarn. De är som de blivit gamla. De har förlorat den snabbhet de hade i somras. Allt går mycket långsammare. De tidigare så granna vingarna är slitna. Mycket av färgen har slitits bort. Ibland är till och med vingarna fransiga i kanterna. Blomflugorna som blixtsnabbt kretsade kring blommorna rör sig nu nästan i slow-motion. Även han förser sig girigt av nektarn.

Fina fjärilar

Foto insekterPosted by Ylwa Thu, August 23, 2012 22:05:04
PåfågelögaRapsfjärilPärlemorfjäril

Fjärilsbuskens besökare

Foto insekterPosted by Ylwa Wed, August 22, 2012 21:19:02
Nu när jag jobbar ser jag inga fjärilar.
I helgen kryllade de av dem runt fjärilsbusken. Men nu har de flugit till sin viloplats för kvällen när jag kommer hem. Snart är det helg igen och kanske får jag då återse de fina små fjärilarna. Jag har sagt det förut, men det kan sägas igen, fjärilar är de vackraste av insekter.

Och ja, jag hade fel objektiv när jag fotade fjärilarna. Den här gången var det ett fast 50 mm som satt på. Men jag har haft rätt objektiv på någon gång också och det kommer bättre bilder på de fina fjärilarna framöver.

Larvigt

Foto insekterPosted by Ylwa Fri, August 17, 2012 22:19:39
Fjärilslarver finns verkligen i alla former. En i form av Barbalurv. Känner han sig hotad rullar han ihop sig till en liten lurvig boll.Han är hiskeligt snabb på sina larvfötter, det går undan när han ger sig ut på promenad. Hårdrockare? Vad Barbalurv ska bli för fjäril när han blir stor har jag ingen aning om.

Tyvärr hände en mycket tråkig sak igår vilket har fått mig något ur balans. När jag fotade "Barbalurv" tyckte jag inte jag kom så nära som jag brukar. Jag var lite för disträ för att tänka mer på det. När jag sedan fotar fjärilar hinner jag ta en hel del bilder innan jag inser att jag inte alls har makkrot på utan normalobjektivet. Det förklarar en hel del. Som sagt var ibland är tankarna på annat håll. Den här kommer i vilket fall att bli en allmän snabelsvärmare som stor. Går ni in på länken ser ni att han som fjäril kommer att bli mycket vacker. Jag kan inte minnas att jag någonsin sett fjärilen. Larven ser jag dock ofta om somrarna. Prickarna ser ut som ögon. Så reser han också övre delen av kroppen som på bilden ovan för att se riktigt hotfull ut. Han ser ut som någon slags liten orm när han hänger där och stirrar med sina fejkögon. Ser ni att han även har en vass tagg på baken.

Next »