snowstreams

snowstreams

Snowstreams

Blogen handlar om livet med hundarna av rasen siberian husky. Vardag och tävling. Mycket fotografier på hundarna men också en del naturbilder.

Följ oss även på
Instgram: snowstreams_sh
Twitter.

Kloka ord

CitatPosted by Ylwa Wed, April 18, 2012 10:40:35

"Det hat vi hyser mot våra fiender inverkar mindre på deras lycka än på vår." Jean Antoine Petit-Senn

***********

Återger ett inlägg från Malin Sundin.

"Skapad av malin sundin ons, april 18, 2012 09:14:21

http://fortezza.doggyblogg.se/82333/Predatoriskt-beteende/

kan du lägga länken i eget inlägg så att den syns bättre? MKT bra skrivet av Sandra!! Bra att läsas av fler

o som sagt, det är en mardröm för alla inblandade. Ingen förtjänar de hårda ord som snurrat på fb, så du ska vara glad att du inte finns på fb... man blir matt :-/"

Bra tanke av Malin att lägga upp länken mer tydligt till Sandras inlägg. Sandras inlägg är klokt för hon beskriver att en hund är en hund med en hunds beteende.

Fredrik Steen har också gjort ett bra inlägg kring detta. Läs!

http://blogg.agria.se/fredriksteen/2012/04/17/jag-ar-inte-forvanad/

***********

Alla hundar är i grund och botten rovdjur med mer eller mindre av de ursprungliga egenskaperna bevarade. Jag har, som jag tidigare nämnt, sett småhundar jaga hästar. Jag har även sett små sällskapshundar dra iväg och jaga vilt med mer eller mindre framgång (ur hundens perspektiv). Hur många katter är det inte som lurar under fågelbordet och tar fåglar. Djur är djur med egenskaper som inte alltid sammanfaller med människans syn på saken. I det här fallet gick det för tok för långt. Det är en enorm tragedi för samtliga inblandad, ryttarna, hästarna, hundarna och hundägaren. Jag har helt säker på att samtliga inblandade önskar att det aldrig hänt.

Hundägaren bär ansvar över sin hund. En hundägare har ett betydligt större ansvar för sitt djurs handlingar än andra djurägare. Hundägaren i det här fallet är anmäld för bristande tillsyn och vållande till kroppsskada. Vi har ett rättssystem i Sverige, låt dem döma. Vad ger media rätt att döma hundar som mördarhundar? Vad ger människor rätt att döma alla hundägare eller en hel ras för enstaka handlingar? Jag har svårt att förstå denna smutskastning, detta hat, som förekommer på olika forum.

Som ringar på vattnet sprider sig detta. Låt inte hatet ta över. Det skadar till att börja med rasen, hundar, hundägare…... Oftast grundar sig de elakaste kommentarerna i ren okunskap. Okunskap är en farlig fiende som snabbt kan få många anhängare.

En parallell som kanske visar det absurda i det kollektiva hat som förekommer på nätforumen mot hundarna och hundägaren; Måste vi nu döma alla norrmän efter Breivik?

As good as it gets

CitatPosted by Ylwa Wed, March 14, 2012 20:58:54
"Maybe this is as good as it gets."Planer går om intet.
Drömmar krossas.
Hoppet släcks.


"Livet består inte av att vänta ut stormarna, utan att lära sig dansa i regnet."

....och vem sa att livet var enkelt, det är det minsta det är.


Eva Bodfäldt

CitatPosted by Ylwa Mon, February 13, 2012 21:05:37

Nu håller jag på och läser boken ”Kontaktkontraktet” av Eva Bodfäldt. Det är en bok jag varmt kan rekommendera. Har ni inte läst den, gör det.

Jag reagerar själv ofta på att många människor överreagerar mot sina hundar. De säger att de stärker sitt ledarskap men för mig blir de bara en diktator som skapar osäkerhet. De legitimerar sitt uppförande med att det är vad som krävs eller något annat. Ofta ser jag hundens osäkra blick och kroppspråk. Den vill så gärna vara till lags men den förstår inte vad husse/matte menar. Är det en hund som länge varit utsatt för tjat och bestraffning är den på något sätt avtrubbad. Det är sorgligt att se en hund där något i blicken för alltid har slocknat.

I kapitlet ”Korrigering – eller hämnd?” Läser jag många tänkvärda meningar. Eva skriver många bra saker om detta, bland annat;

”Ingen relation kan bygga på förbud, övervakning och tjat. En sådan relation kommer för eller senare att bli ifrågasatt, oavsett om det gäller människor eller hundar. I förlängningen bryts relationen ner.”

”Hundar som vi ofta lutar oss över, väser åt och hotar för att de ska lyssna blir blockerade. Tjat och irritation har ingenting med korrigeringar att göra.”

”Hunden gör rätt, men blir ändå korrigerad – därför att du fortfarande är förbannad. Då är det ingen korrigering längre, däremot ett tecken på dåligt omdöme. Som en duktig tränare sa till en hundägare, när denne kastade sin hund i marken av ilska och frustration: ” Det du sysslar med är inte korrigering – det är hämnd”.”

”Hundens agerande har fått oss att tappa ansiktet inför andra människor. Hunden vår bäste vän har svikit oss.”

Det sista citatet brukar jag använda själv på ett omvänt sätt. Visst händer det att jag blir onödigt arg någon gång på hundarna. Jag tar tag lite för hårt eller höjer rösten för mycket, jag ångrar mig alltid. I de lägena känns det som om jag har tappat ansiktet inför mina hundar. Som om jag har svikit dem i min ledarroll. En trygg och säker ledare ska inte behöva agera på det sättet. I dessa situationer brukar hundarna reagerar med en kraftig underkastelse och ge mig en väldigt frågande blick. Deras blick och beteende får mig att skämmas direkt och inse mitt idiotiska beteende. De är tur att vovvarna är så duktiga på att kommunicera med oss och vara så tydliga i sina signaler. Det är upp till oss att försöka lära oss att förstå dem bättre. De har så mycket att säga oss bara vi tar oss tid att titta på vad de har att berätta.

Jag gick för längesedan en kurs för Eva med min första hund Kim. Det var en intressant och givande kurs. När det kom till de individuella råden fick alla väldigt många och goda råd. När det blev min tur blev jag ganska snopen. Jag hade väntat mig massor av råd som skulle göra att jag skulle kunna tävla framgångsrikt i lydnadsringen. Eva sa något i stil med detta till mig ”Tyvärr känner jag inte till rasen så väl så jag kan inte säga så mycket. Men ni har en väldigt fin kontakt och samarbete. Fortsätt jobba som ni gör”. Jag var nog först lite besviken. Jag hade betalt ganska mycket för kursen och trodde nog på någon slags quick fix. Nu fick jag istället rådet att fortsätta som jag gjorde, det var inte alls vad jag hade väntat mig.

I dag kan jag nog säga att detta är det bästa råd jag någonsin fått. Alla andra instruktörer hade universallösningar som inte alls funkade på den mycket smarta Kim. Det Eva sa till mig fick mig förstå vikten av att lyssna och försöka förstå sin egen hund. Inte gick det bättre för mig och Kim i lydnadsringen men jag fick något så mycket mer värdefullt med mig. Modet att våga tro på mina hundar att våga lyssna på dem istället för vad alla andra förståsigpåare sa att jag skulle göra. Varje hund är unik, den har sin egen personlighet. Du måste förstå varje enskild hund. De är olika känsliga för olika saker. Att ha ett gäng slädhundar ger en enorm kunskap. De är lika på många sätt men också så otroligt olika i sina personligheter. Jag tror att alla hundar gör något av en orsak. De gör inte något mot dig för att vara dumma. De gör så för att de är hundar. De gör vad de tror du vill att de ska göra. Stressituationer blockerar dem, precis som för oss, deras beteende blir irrationellt. Det är då du ska försöka finnas där som en trygg ledare. Att i ett sådant läge skälla och bråka på den stackars hunden skapar bara än mer osäkerhet och förtroendet mellan dig och hunden kan få sig en ordentlig törn. Jag vill att mina hundar ska tänka själva. De ska lita på mig och känna sig trygga tillsammans med mig. De ska inte bara vänta på direktiv från mig. Det är ett samspel mellan oss och det är så mycket roligare att samarbeta än att diktera villkoren. Relationer bygger på kärlek, förtroende och tillit.

Vinterpromenad

CitatPosted by Ylwa Tue, January 04, 2011 21:20:49

Det är underbart att vara ledig. Hundsläpet är trasigt och på lagning. Den planerade resan till fjällen fick ställas in. Det är faktiskt skönt att bara vara hemma. Att vila upp sig och samla kraft. Att börja få tillbaka lite av det jag tappat under en tidigare mycket jobbig period. Hundarna finns alltid där och ger stöd. Mer stöd och förståelse än vad många människor kan ge. Att hunden är människans bästa vän är så sant som det är sagt. Det finns ett annat tänkvärt citat; ”Ju mer man ser av människorna, desto mer uppskattar man sin hund.”

Cémbra och jag tar åter igen en härlig långpromenad. Denna gång ner till grannbyn. Kylan nyper i kinderna och rimfrosten biter sig snabbt fast på ögonfransarna. Den 18-gradiga kylan verkar bara pigga upp Cémbra trots att hon är helt urfälld.

Vilken vinterdag.

Vy över ett kylslaget Västra Syninge.

På vägen ner till Västra Syninge ligger ett gammalt pumphus precis intill vägen. Tidigare försåg stationen Norrtälje stad med vatten. Det var den första kommunala vattentäkten i Norrtälje kommun. Den togs i bruk 1915. Idag är det Norrtäljes viktigaste reservvattentäkt.

Det är kul att ha lite kulturhistoria så nära inpå. Visst är det vackert det gamla huset.

Cémbra förstår sig inte alls på det här med kulturhistoria. Hon spanar istället friskt efter vilt. Hon är väldigt entusiastisk. Hela hennes kroppsspråk säger att det är vilt alldeles i närheten.

Jag varken ser eller hör något. Däremot ser vi mycket färska älgspår. Kanske har älgen precis passerat.

Kraftledning går som en jättelik orm genom landskapet. Det är inte vackert. Samtidigt är det fascinerande att hela vårt land binds ihop med kraftledningar, från norr till söder, från öst till väst, eller hur de nu kan tänkas gå.

Hemma från vår promenad får vovvarna komma ut i sin älskade rasthage och rasa runt. Här är min kloka och mycket duktiga kommandoledare Berit. Även hon just nu i fällning.

Fåglarna har det tufft nu i kylan. Här är en vacker lite gråsiska som äter av gråbons frön. Det kan inte finnas mycket kvar där nu. Tidigare i höstas var en hel flock gråsiskor där och vräkte i sig av fröna. Visste jag vad jag kunde stödmata den med skulle jag göra det. Vad fågelbordet erbjuder faller inte gråsiskan i smaken.

Kommentera gärna och lägg gärna med en länk till din blogg/hemsida.

Tänkvärt

CitatPosted by Ylwa Fri, September 24, 2010 16:43:21

”Att människor runtomkring mig ska känna sig behövda och viktiga.”

Citatet kommer ur senaste numret av Buffé. Visst var det väl en årets kock som sa det, jag har redan glömt. Citatet har jag dock inte glömt, det är så sant. Det är viktigt att visa respekt för sina medmänniskor. Inse att vi är olika. Att vi tycker olika men att det inte nödvändigtvis behöver vara fel för att vi har olika åsikt. Det finns så mycket vi kan lära av varandra bara vi vågar lyssna. Att visa förståelse istället för förakt.

Om du ändrar infallsvinkel på citatet och…..

….Tänker på hur du själv mår när du får uppskattning och känner att du är en viktig del i något.

….en så enkel sak som hur mycket bättre du mår när du möts av en vajande hundsvans och ett glatt aouuu som säger att du är den viktigaste och bästa personen i världen.

….tänk på hur bra du mår då, visst måste det väl då vara härligt om du kan få en annan individ att må lite bättre?

Ett annat citat som är högaktuellt i dessa tider är.

”Det är inte färgen på huden som betyder något – det är färgen på hjärtat”

Så mycket klokare och bättre går det nog inte att formulera det. Det här citatet kommer jag inte alls ihåg var eller när jag såg. Jag minns att det var ett litet barn som uttalat sig. Det har obönhörligen etsats sig fast, kanske är det inte exakt ordagrant återgett.