snowstreams

snowstreams

Snowstreams

Blogen handlar om livet med hundarna av rasen siberian husky. Vardag och tävling. Mycket fotografier på hundarna men också en del naturbilder.

Följ oss även på
Instgram: snowstreams_sh
Twitter.

Perenner räcker längst

BlommorPosted by Ylwa Sat, June 01, 2013 20:00:31
I år har jag inte köpt några nya blommor till trädgården. Jag har inte ens en kruka med penséer som jag alltid brukar ha. Pengar är tyvärr en bristvara just nu och då får man prioritera. Nu får jag glädja mig åt de blommor som redan finns. Jag tycker bäst om perenner som kommer år från år. Penséer och lobelia är den enda blommor jag brukar köpa som bara varar en säsong. Min fina kaprifol har precis slagit ut. Den doftar helt otroligt om kvällarna. Ännu bättre blir det när de stora nattfjärilarna svärmar runt den. Liljekonvaljens tid är nu. Skogen kryllar av dem och de doftar så gott. I den lilla skogsplätt jag har nära hundgårdarna växer de som en matta i hela dungen. De har till och med spritt sig ut till vallåkern. Jag plockar in några och ställer på köksborden. Så nu lyser de upp på köksbordet och det doftar härligt i köket. Här är en av de ytterst få blommorna på äppelträdet. Den växer så högt att jag får lyfta kameran över huvudet för att lyckas ta bilden. Så att den lilla myran kommer med ser jag först efteråt. De två blåa klematisarna jag köpte förra året verkar ha klarat sig mot alla ods. Den ljusare blå trodde jag var sjuk för den vissnade bort. Sedan kom valparna och slet bort allt som fanns kvar. De såg även till att slita sönder den friska. Trots detta så växer de nu upp igen. Det ska bli spännande att se om de även kommer att blomma. Lite sorg är det när jag ser dem. Cémbra var med när jag köpte dem förra året i handelsträdgården. Hon följde med intresse när jag planterade dem. Hon var verkligen nästan alltid med så de är få saker som inte påminner mig om henne.

Intressant med Sofias kommentar till förra inlägget om försommar. Syrenerna blommar nu i Lycksele, tidigare än vanligt. Då är det samtidigt som här. Här är det sent och däruppe tidigt. Det verkar vara omvända världen med temperaturen just nu. I Norrland har de högsommar värme. Här har vi haft få riktiga sommardagar. Igår var en, men idag åskar och regnar det.

Försommar

BlommorPosted by Ylwa Fri, May 31, 2013 22:30:22
Idag var en riktig försommardag. Varmt och härligt. Det doftar ljuvligt av alla blommor. De är nog som visan om årstiderna säger, "maj och juni blommar mest". Jag har två rhododendron. Det här är den första jag köpte. Den var liten och stod i ICA-butiken. För flera vintrar sedan fick den all snö på taket på sig och mådde inte särskilt bra. Jag har pysslat om den de senaste åren och sakta men säkert har den kommit tillbaka. I år är det fantastiskt fin med mängder av blommor. Den senare som jag köpte för två år sedan har drabbats hårt av årets vinter. Många grenar är brutna. Nu ser den ut att komma igen den har skjutit nya skott och har flera knoppar. Jag ska pyssla om den lite extra så kanske den också orkar komma igen lika fint som den här. Midsommarblomstren har nu slagit ut. De kommer att blomma till sent i höst. Ändå förknippar jag dem så starkt med försommaren. Blåklinten under äppelträdet har precis slagit ut. Äppelträdet beskar jag hårt i år. Kanske tog jag i för mycket för det verkar inte komma mycket blom på det i år. Alla vackra blommor som växer på ängen som jag inte har en aning om vad de heter. Vackra är de och de lockar till sig små söta fjärilar. De första maskrosorna har nu blommat ut. Hela min vallåker täcks av små vita bollar. För en veckan sedan var den alldeles gul. Ser ni att maskrosen har ett ansikte?

Löjnantshjärtat

BlommorPosted by Ylwa Mon, May 27, 2013 21:01:09
Visst är de fina mina små löjtnantshjärtan. Jag fick dem förra året av mina snälla granne som har världens finaste prunkande trädgård. Vintern i år har varit hårt mot växtligheten. Grenar har knäckts och snön låg länge och tyngde ner allt. Nu är det full fart på blommorna för att komma igen men visst märks det att vintern tagit på deras krafter.

Vårblommor med mera

BlommorPosted by Ylwa Mon, April 22, 2013 21:31:18
Det borde var vår nu men dygnstemperaturen vägrar hålla sig över noll. Nätterna bjuder fortfarande på frost och minusgrader. Så enligt meteorologerna är det väl knappast vår än. Trots det så slår nu alla små söta vårblommor ut.

I fredags var det regnigt, kallt och blött. De små blommorna hukade sig under den gråa himlen. Snödropparna hänger.En liten hyacint kikar försiktigt fram mellan bladen men vågar inte titta fram helt i det gråa vädret. Vitsipporna sluter sig och hänger ner. Samma sak gör de små blåsipporna.Krokusarna står där slutna och väntar på sol och värme.

Så i helgen kommer solen fram och värmer gott och efterlängtat.Snödropparna slår ut och sträcker sig mot solen. Till och med ett litet bi lockas fram av den varma solen. Krokusarna slår ut i full prakt. Vitsippor och blåsippor sträcker sig efter den så efterlängtade solen. Ofta har de sina egna områden där de täcker marken med ett vackert blått eller vitt hav men ibland samsas det snällt. Mitt bland alla de blåa sipporna står en som går mer åt det lilarosa hållet. De små vackra fjärilarna vaknar ur vinterdvalan och söker nektar hos blommorna. Flugorna har varit vakna länge. Halvslöa har de surrat omkring. Nu när solen värmer blir de snabba. De är inte det roligaste djuret men jag föredrar helt klart dessa framför fästingarna som dessvärre säkert också nu vaknat till liv.

I ett stenröse på tomten visar det sig vara en ormgrop. Jag räknar till minst sex snokar. Tack och lov så är det snokar som är ofarliga för hundarna. Huggormen är mindre rolig om en hund konfronteras med den. I snokens fall är det vid en konfrontation snoken som drar det kortaste strået. Den här snoken är jättelång, drygt en meter, det är stora stenar den ligger vid. Den är väldigt observant, känner den att du rör dig eller om den ser dig ringlar den blixtsnabbt in under stenarna. Jag ser två större snokar men de andra är betydligt mindre. Det här är den största.Det här var en liten en som nästan ser lite irriterad ut på mig där den kikar upp bakom en sten. Snokarna får gärna vara här. De är helt ofarliga, De har inga huggtänder. De lever främst på grodor. Fisk och mindre däggdjur kan också slinka ner. De kan bli så gamla som 25-28 år.

Tips om du vill veta om det är snok eller huggorm. Snoken har runda pupiller medan huggormen har ovala/långsmala. Jag tycker att huggormen ser lite elak ut. Huggormen är bredare i jämförelse med snoken som är en smäckrare och ofta längre orm. Enklast är att skilja dem på den tydliga gula fläckarna snoken har bakom huvudet, men vissa snokar saknar fläckarna. Hasselsnoken som är ovanlig art saknar helt gula fläckar. Huggormen har ofta sicksack mönster men kan också var helsvart.

Vårtecken

BlommorPosted by Ylwa Fri, April 05, 2013 21:44:44
Även om nätterna är kalla värmer solen gott om dagarna. Det blir riktigt varmt i söderlägena. I veckan såg jag årets första blåsippa. Nu är det fullt av dem i södersluttningen. De är så söta där de lyser blått mellan de vissna fjolårslöven. Små tussilago lyser som varma små solar. Så var det de här med fågelbordet. Harar och ekorrar är där, ibland även rådjur. Det var kanske inte riktigt det jag tänkt mig, men alla är välkomna till fågelbordet. Haren har gjort små stigar till det. Nu har även duvorna hittat dit, nåja det kanske är ett vårtecken det också.

Två små vårsolar

BlommorPosted by Ylwa Thu, March 14, 2013 18:09:08
Idag kikar jag i dikeskanten efter tussilago. Solen värmer härligt men i skuggan är det bitande kallt. Jag tror jag ser fel när jag ser något gult i södersluttningen. När jag går närmare för att kika tror jag knappt det är sant. Två små tussilago lyser som två små varma solar i fjolårslöven. Så otroligt söta. Det är nästan overkligt, natten har varit kall. 15 grader under nollan. I natt säger de att det ska bli ännu kallare. De är så fascinerande att tussilagon överlever denna kyla och orkar blomma. Bilden är inte världens bästa då jag bara hade mobilen, men jag måste bara få dela med mig av den fina lilla vårblomman.

Julgrupper

BlommorPosted by Ylwa Tue, December 04, 2012 21:12:46
I lördags var det hög tid att komponera årets julgrupper. Två att ge bort som tack för hjälpen och en att pryda köksbordet med. Alla blommorna köpte jag på den närliggande handelsträdgården. De har fina blommor av jättebra kvalité. Det känns också bra att gynna lokala företag på orten. Den första att ge bort. Då familjen som fick den har får kunde jag inte låta bli att köpa dekorationsfåret som fanns på handelsträdgården.Visst är det fint.Den andra att ge bort. Gruppen till köksbordet. Till den här gruppen använder jag samma kruka år från år. Jag tycker om den röda fyrkantiga krukan med guldränder. Den är så härligt julig. Den här jättefina amaryllisen fick jag av Jennie när hon var här och hämtade Lova. Den är jättefin. Jag älskar amaryllisar. Det går inte att få för många av dem. Så när jag var på handelsträdgården kunde jag inte låta bli att köpa en av deras eget uppdrivna lökar. Tyvärr lyckas jag aldrig få dem att blomma om. Nu har jag fyra stycken som lever men blommor blir det aldrig. Nu har de åkt ut i mörkret i gästhuset i hopp om att de ska komma på bättre tankar.

Bukett

BlommorPosted by Ylwa Wed, October 03, 2012 21:52:44
Då jag fyller år idag fick jag den här vackra buketten.Visst är de vackra färger!Det var inte alldeles lätt att fotografera för de var några innehundar som ville lukta på blommorna. Tack och lov är siberian husky en lugn hund inne så buketten är helt intakt. Stort tack Daniel för de vackra blommorna.

Next »