snowstreams

snowstreams

Snowstreams

Blogen handlar om livet med hundarna av rasen siberian husky. Vardag och tävling. Mycket fotografier på hundarna men också en del naturbilder.

Följ oss även på
Instgram: snowstreams_sh
Twitter.

Två år vid Siriuspatrullen

Utbildning/FöreläsningPosted by Ylwa Mon, August 13, 2012 12:34:04

Siriuspatrullens uppgifter är främst att bevara Danmarks suveränitet över norra och östra Grönland. De patrullerar den enda nationalpark som finns på Grönland med hundspann.

Tre par kalsonger och 500 chokladkakor på tre månader. Proportionerna kanske säger något om de något annorlunda förhållanden man lever under när man patrullerar för Siriuspatrullen. Mads M Pedersen höll sitt föredrag under fredagskvällen. Det var en intressant berättelse. Hur de tar sig fram över inlandsisen och genom andra fantastiska och exotiska landskap. Två män och tretton hundar helt beroende av varandra. Bilderna han visar på naturen är hänförande. Området är enormt. Väder och snöförhållandena extrema. Temperaturen varierar från minus fem grader ändå ner till under minus 50 grader. Mads M Pedersen

Hundspann är eller flyg är de enda möjliga transportmedlen, några vägar finns inte. Hundarna är otroliga. De kämpar på oavsett väder och snöförhållande. Ibland försvinner de nästan i den djupa snön, ändå jobbar de på. Ibland får förarna gå före och spåra i den djupa snön för att hundarna ska gå framåt. Fort går det inte alltid men framåt går det. Från några kilometer i timmen upp till ca 10 km/h tar man sig fram under fem till sju timmar om dagen. Hur långt man kommer är helt beroende av snö och väderförhållande. Släden väger normalt 200 kilo men fullastad kan den väga från 400 kilo ändå upp till extrema 700 kilo. Mads och hans partner åker skidor bredvid den tunga släden. Hundarna är inte lätta att styra med exakt precision. Det är inte ovanligt att släden kör över några av de stora ojämnheter som bildas av inlandsisen och välter. Då släden är mycket tung är det ett tufft projekt att få den på rätt köl igen.

Kylan går inte helt att bekämpa. Trots tre par sovsäckar, två madrasser och mycket kläder fryser man när nätterna är som kallast. Hundarna däremot sover gott ute i snön väl anpassade för klimatet. Förhållandena är så extrema att levnadsvillkor för främst människorna blir väldigt spartanska. Den mycket sparsamma hygienen sköts med våtservetter. Maten består av gröt till frukost. Under dagen stoppar man i sig kex eller en chokladkaka ungefär en gång i timmen. Middag består av olika pulvervarianter som kokas på ett primuskök. Detta ska också värma upp tältet och torka fuktiga kläder under natten.

Hundarna hittar på hyss ibland. En av favoritsysselsättningarna är att jaga och bli jagad av myskoxar. Inte uppskattat och ibland mycket farligt för de tvåbenta. De fyrbenta har dock mycket roligt. Mindre roligt är det den dagen en hund bara faller ihop när de är på väg. Hunden går inte att rädda. De får gräva en grop i snön och lämna sin vän där. Det är tufft för dem, hundarna och människorna står varandra mycket nära. Det hörs på Mads när han berättar att hundarna betyder så mycket mer än att bara vara ett transportmedel. De känner varandra utan och innan. En annan dag när en tik löper ryker några hanar ihop. Hunden Minimax får en bitskada i en trampdyna. Mads och hans kompanjon bedövar och syr sedan trampdynan. En enda dag får Minimax åka släde. Dagen därpå jobbar han på som vanligt i spannet. Hundarna sliter så hårt i dessa extrema förhållanden, dag ut och dag in. Varför?, undrar Mads. Han har fortfarande inte hitta svaret på den här frågan.

Efter två års tjänstgöring är det dags att åka hem till Danmark igen. Att lämna sina fyrbenta vänner som man levt så nära under så lång tid är ingen lätt uppgift.

Jag är inte hundra på att jag uppfattat allting korrekt. Det var inte alldeles lätt att hänga med i danskan. Tyvärr hade jag inte mycket lättare att hänga med när han övergick till att prata engelska. Jag hade tyvärr bara ifånen med mig till den här föreläsningen så det blev väldigt få bilder. Kika in på Mads hemsida där det finns många fina bilder och lite mer info. Stannar ni lite längre under varje rubrik växlar bilden till en ny.