snowstreams

snowstreams

Snowstreams

Blogen handlar om livet med hundarna av rasen siberian husky. Vardag och tävling. Mycket fotografier på hundarna men också en del naturbilder.

Följ oss även på
Instgram: snowstreams_sh
Twitter.

Ingvild Svorkmo Espelien

Utbildning/FöreläsningPosted by Ylwa Thu, August 16, 2012 21:44:01
SPHK avelskonferens föreläsning. Alla dessa inlägg blir ytterst korta sammanfattningar. Det ger er kanske ändå en liten inblick i allt intressant vi som var där fick lyssna på.
Ingvild

Ingvild är genetiker och även samojeduppfödare. Här var ett intressant föredrag med mycket genetik och hur olika egenskaper ärvs. En intressant aspekt är detta med att införa avelsprogram. Detta är något som man i största möjliga mån ska undvika då det är lätt att hamna i en ond cirkel. Avelsprogram tenderar att snäva in avelsbasen och då står man där istället med en allt för hög inavelsgrad. Nya sjukdomar uppstår och ytterligare hälsoprogram måste införas.

Utställning och dragprov i all ära men båda har sina svagheter. Ingvild var kritisk till utställningar där domarens uppfattning råder. De hundar som vinner på utställning är knappast de mest funktionella. Stora hanar, mycket päls och grov benstomme är exempel på den typ av samojed som prioriteras i utställningsringen.

Även dragprov har sina svagheter då det är det snabbaste ekipaget som vinner. Ingvild ansåg långdistansloppet polardistans vara en att de absolut bästa sätten att utvärdera sina hundar. En fördel med att faktiskt ställa ut och testa sina hundar på dragprov var enligt Ingvild att då får man ett utlåtande på hunden som inte är hundägarens egen åsikt om sin hund.

Om man väljer att att ha få avelskriterier till exempel bara utställningsresultat eller snabba hundar är det enkelt att snabbt nå framgång. Har du fler kriterier att ta hansyn till är det betydligt svårare att nå framgång snabbt.

Arbetsegenskaper hos en hund bör testas i varje generation. Polara egenskaper bör också testas i varje generation. Detta ska ske innan hunden går i avel. Självklart ska avelsdjuren vara friska. De ska vara sig ha ärftliga sjukdomar eller andra hälsonedsättningar. En hund som går på medicin är inte kliniskt frisk. Hundar med dåligt temperament ska inte heller användas i avel. Hundarna ska också kunna para sig, föda och dra upp valparna på naturlig väg.