snowstreams

snowstreams

Snowstreams

Blogen handlar om livet med hundarna av rasen siberian husky. Vardag och tävling. Mycket fotografier på hundarna men också en del naturbilder.

Följ oss även på
Instgram: snowstreams_sh
Twitter.

Marit Holm

Utbildning/FöreläsningPosted by Ylwa Thu, August 16, 2012 22:05:19
SPHK avelskonferens.

Marit

Marit har tillbringat flera år på Grönland där hon arbetat som veterinär. Marit inledde sitt föredrag med att berätta om en expedition. Det var Marit, Marianne och Marie samt grönlandshundarna Pluto, Sibir och Sirus som ger sig ut på en resa över ett hänförande islandskap. Tjejerna åker skidor och hundarna drar varsin pulka. De här tjejerna är tuffa, de råkar ut för väldigt mycket under sin expediton. De är vid gott mod och kämpar hela tiden vidare trots att planerna ideligen måste ändras. Den ursprungliga plan A får ändras många gånger. Jag tror att de slutade med plan E.

Den berättelse som etsat sig fast i mitt minne är när de går över en is. De upptäcker sprickor i isen och bestämmer sig för att gå in mot säkrare underlag. Helt plötsligt försvinner hunden Sirius ner i en spricka. Pulkan står kvar och de tror att de ska hinna få tag i den. Så reser sig pulkan lodrätt upp och försvinner ner i djupet tillsammans med Sirius. Marianne är genom sitt yrke duktig på att klättra på is. Hon ger sig helt enkelt ned i sprickan för att försöka rädda Sirius. Sprickan visar sig vara 7 meter djup lodrätt och 17 meter vågrätt. Tre timmar kämpar de med att försöka få upp hund och pulka och slutligen lyckas det. Hunden Sirius är oberörd av de inträffad. Det enda som hänt med honom är en liten bula över ett öga.

Den andra delen av föredraget handlar om Marits arbete som veterinär på Grönland. Marit berättar att hundarna på Grönland nästan alltid är extremt vanvårdade. Marit vigde sin tid där åt att försöka hjälpa dessa stackars hundar. Hon försökte också upplysa om hur man bör hålla och sköta om sina hundar. Marit uppskattar att 80% av alla hundar på Grönland är undernärda. Flera av hundarna är extremt undernärda. Det var inte ovanligt att hundarna vägde ca 10 kilo, en grönlandshund väger normalt runt 40 kilo.

Bilderna som Marit visar av undernärda, misshandlade, döda och vanvårdade hundar är hemska. Berättelserna om vad de stackars hundarna råkat ut för är ofattbara i sin grymhet. På mig rinner tårarna. Jag behöver bara tänka på hur illa behandlade dessa vackra hundar är för att tårarna återigen ska börja rinna. Det är en sådan kontrast från det jag hörde från Siriuspatrullen där man tog väl hand om sina hundar. Marit jobbade även för dem och bekräftade att dessa hundar var mycket väl omhändertagna.

Marit köpte egna hundar när hon bodde på Grönland. När hon inte längre orkade vara kvar tog hon med sig alla sina 18 hundar till Norge. Att lämna kvar dem hade inte varit ett alternativ som hon sa. En förklaring men inte en ursäkt för att hundarna är så vanvårdade beror på att det finns stora sociala problem på Grönland. Många människor saknar jobb, alkoholism, våld och självmord är vanligt.

Marit avslutar sitt föredrag med ett långt bildspel med musik från sin senaste expedition. Det kändes väldigt skönt att det var ett långt bildspel med fantastiska bilder på vackra hundar i ett hänförande landskap. Jag kände att jag behövde den tiden för att hämta mig efter de tidigare så hemska bilder och berättelserna.

Jag blev väldigt imponerad av Marit. Dels vilken duktig friluftsmänniska hon är. Det är inte alldeles utan risker att ge sig iväg på på expedition på Grönlad. Klimatet är extremt och behöver du hjälp är det inte bara att lyfta på luren. Det tar tid innan hjälp i form av helikopter hinner nå fram. Främst är jag imponerad över Marits kärlek till hundarna. Hur hon kämpade för dessa hundar. Att hon orkade se och arbeta i detta dag ut och dag in. Det hon gjorde för hundarna på Grönland är en verklig hjälteinsats.

Jag fick lov av Marit att dela med mig av hennes fina bilder från expeditionen. Kvalitén är dålig då jag fotat dem från filmduken.