snowstreams

snowstreams

Snowstreams

Blogen handlar om livet med hundarna av rasen siberian husky. Vardag och tävling. Mycket fotografier på hundarna men också en del naturbilder.

Följ oss även på
Instgram: snowstreams_sh
Twitter.

Fråga

Tips & RådPosted by Ylwa Wed, December 05, 2012 16:34:20

En fråga. Denna kommentar kom i bloggen för ganska länge sedan men jag har tyvärr haft svårt att hinna svara, men nu äntligen Christina kommer svar.

”Hej, jag är en helt ny bloggläaare och jag vill ge dig beröm för alla fina bilder du tar! och din nuvarande kull, vilka finisar de är.:) Jag har sj en husky malamute och då är de ju givet att jag dras lite extra till din blogg:) Va tråkigt att läsa det här i lägget!!! Men tyvärr blir jag inte förvånad.. Man blir ledsen och arg, för förstår inte personen att muren skadar djuren mer än dig/er? Och givetvis är de en person som är udda och ja... Konstig som gör ngt sånt! Ge inte upp, även att de är tungt att veta att de finns ngn galning som bygger murar. Sen har jag en fråga.. Jag fick min valp när hon var 3månader och då var hon redan väldigt självständig och framåt som hund. Inte alls den skygga osäkra typen, men endå så ville jag kunna låta henne springa av sig i skogen då o då, så jag tränade henne på inkallningar, så de gick bra ett tag. Tills en kväll då de dök upp en hare, och när hon fick syn på den blev hon som döv.. Och sen dess har jag inte vågat ge henne en chans... Mer än på lilla inhängnaden på kennelklubben då jag alltid sätter på henne en reflexväst utifall att. Vi spårar med henne nu och de tycks hon älska att göra så de känns underbart att ha de ialf. Nu är hon snart tio månader, så har du tips åt mig ang med att släppa henne då och då? Med vänlig hälsning, Christina”

Först och främst vad kul att du hittat till bloggen och du gillar den. Tack för berömmet för bilderna det värmer.

Jag är ingen hundinstruktör utan kan bara svara från min egen erfarenhet av rasen siberian husky . Så detta svar vill jag inte säga är någon sanning. Det är mina upplevelser och de råd efter det som jag kan ge som jag skriver ner.

Generellt sett är det svårt att ha en husky lös. De har en enormt stark jaktinstinkt. En hund som är duktig på inkallning kan precis som i frågan ovan bli totalt döv när den stöter på vilt. Det gäller säkerligen även för många andra hundar också. Problemet med huskyn är att den kan dra långt och vara borta väldigt länge. Rasen har också ett enormt behov av att få springa. Detta gör att en del individer tar väldigt stora lovar när de är lösa, ibland alldeles för stora.

Det är en enorm risk att ha sin hund lös om du är osäker på om den kommer på inkallning. Platsen den är lös på tycker jag också delvis spelar en roll, en del platser är mer riskabla än andra. Nu vet jag inte om det finns hundar som är 100% på inkallning. Jag är livrädd för trafiken. En bilolycka med en hund kan få förödande konsekvenser för alla inblandade. Huskyns starka jaktinstinkt gör också att den kan orsaka stor skada både på tama och vilda djur. Som hundägare har du strikt ansvar. Detta innebär att du är ansvarig för allt din hund ställer till med. Detta är ett enormt stort ansvar, mycket större än vad det är för alla andra djurägare. Det är tyvärr så det är så jag tror att man måste ställa risken mot vinsten. Samt att det finns en lag om detta som ska följas.

Om du litar på din hund är det ingen skillnad mot att ha en annan lydig hund lös Alla hundar är individer så oavsett ras finns det säkerligen hundar som är svåra att ha lösa. Om du är osäker och inte litar på din hund bör du hålla hunden kopplad. Oavsett hur lydig din hund är så skulle jag nog undvika att ha den lös där det finns stora risker i närheten. Trafik med mycket och snabb trafik, vilda eller tama djur eller annat som kan vara lockande att springa efter. För det finns platser som är mer eller mindre riskabla. En annan lösning är att använda en lång löplina på hunden. Jag har en sådan på Cémbra när hon är lös på tomten. Går jag på promenad med henne är hon alltid kopplad. Så detta problem som uppstår när det dyker upp vilt eller en stark lockelse, även en mycket lydig hund kan dra efter detta. Jaktinstinkten är så stark att de stänger av helt och helt fokuserar på jakten. Jag tror att du själv får avgöra efter din kunskap om din egen hund. Som sagt alla hundar kan dra iväg men andra mer än andra. Det finns bra alternativ till att hunden lös. Risken att förlora din hund mot att den får springa lös, är det värt det?

När jag bodde i centrala Stockholm hittade jag väldigt stora inhägnader där hundar fick springa lösa. Till exempel fanns det en stor hage på Lidingö. Det finns säkert fler likande ställen runt om i landet. Andra hundägare har säkert bra koll på detta, så fråga. Mina hundar älskade att åka till dessa rasthagen eftersom de förutom att springa lösa även fick leka med andra hundar. Nu när jag bor på landet har jag byggt en stor inhägnad på tomten för mina hundar. För som jag sa, de älskar att springa. I rasthagen kan de springa, gräva, leka eller bara ta det lugnt. Kommer mina hundar lösa idag brukar de vara lätta att få in. Antingen kommer de till mig när jag ropar (trots att jag aldrig i egentlig mening tränar inkallning **). Eller så brukar de springa till ytterdörren. Då är det bara att öppna den och de går in. Efter en stund när de snokat färdigt i huset vill de ut igen. Visst har det hänt att mina hundar har varit på rymmen. Tack och lov är det sällsynt men den fruktansvärda oro och ångest som du då känner är inget du vill uppleva. Inte alla gånger har de sprungit hem igen. Jag har vid ett tillfälle hämtat dem på polisstationen och två gånger hos ”grannar” tvärs över skogen. Jag tror alla som har husky som varit borta en längre tid vet vilken fruktansvärd känsla jag beskriver, själv har jag svårt att sätta ord på den.

(**Jag blir alltid lika förvånad själv över att de är så ”lydiga” men kanske är detta en följd av att jag lägger ner enormt mycket tid på vovvarna. Vi gör mycket saker tillsammans allt från att träna till att bara mysa. Säkerligen får det också en väldigt hög dos av sitt springbehov tillfredsställt när de arbetar i spannet. Detta innebär inte att de skulle vända och komma om det dök upp en retning i form av vilt. Då skulle de säkerligen dra efter. )

Valparna brukar vara lösa så länge de är små. Jag ropar på dem emellanåt, ibland kommer de ibland inte. De får alltid beröm när de kommer men kommer de inte gör jag ingenting såvida den inte skulle kunna bli en farlig situation. När de kommer får de kanske en godis och sedan springa iväg igen. Om inkallningen alltid innebär att man blir kopplad eller instängd i hundgården tror jag detta kan vara negativt. Inkallningen blir istället en form av kontaktövning utan krav. Så valparna kommer ofta till mig utan att jag ropar, antingen bara för att ta kontakt eller för att tigga godis. När de rusar fram bara för att pussas är en fantastisk känsla. Hur många är det som bara rusar fram emot dig helt överlycklig över att se dig? Ibland är man väldigt lyckligt lottat som hundägare.

Jag jobbar som sagt var i egentligen mening inte alls med lydnad med mina hundar så det finns många andra som kan ge mycket bättre tips och råd. Mina hundar tränar jag i drag och då är de alltid kopplade. Hur man uppför sig i spannet lär de av varandra. Viktigt för mig är att saker och ting måste få ta tid. Jag tror inte på ”quickfix” utan att tålamod och tid ger mer förtroende/trygghet samt att detta kommer ge dig glädje i många andra situationer. Förtroende/trygghet är ett nyckelord för mig, man måste lita på varandra. Ett annat nyckelord är roligt, det är viktigt för mig att jag och vovvarna har roligt tillsammans. Jag vill vara en ledare för mina hundar som de litar på, känner sig trygga med och vill vara med för att det är roligt. Hundar måste få utvecklas i sin egen takt. En del funkar klockrent som draghundar från början. Andra behöver lite mer tid. En del är födda ledarhundar, en del blir det med tiden andra aldrig. Min erfarenhet är däremot att de absolut bästa ledarhundarna visar dessa talanger mycket tidigt.

Jag kan rekommendera Eva Bodfälts bok Kontaktkontraktet eller böcker av Anders Hallgren t ex Alfasyndromet. Dessa två har en syn på hundar som jag gillar och tycker är vettig. Det finns många olika sätt att träna hund och jag tror att det är viktigt att man hittar det som passar dig och din hund bäst. Kenth Svartberg har jag haft som föreläsare på den kurs jag nu läser på Stockholms Universitet. Han verkar både duktig och vettig. Han har också skrivit böcker som säkerligen är läsvärda. Jag ska köpa och läsa böcker av honom men än har jag inte hunnit

Som sagt detta inlägg är helt ovetenskapligt och säkert inget bra svar men det är min erfarenhet. Det är så jag och mina hundar jobbar. Andra jobbar säkerligen annorlunda. Har du nyttan av något ovan är det jättekul men tycker du att det inte alls stämmer är det bara att strunta i det. Det finns många metoder för hundträning jag är inte rätt person att säga vad som är rätt eller fel. Det får andra göra som är mer insatta i ämnet.

Stort lycka till med din vovve. Du kommer säkert hitta en bra lösning som du känner dig trygg i och som funkar bra för just dig och din hund. Det finns många experter inom området, en del bra en del mindre bra. Lyssna på många men praktisera bara det som du tror och känner passar dig och din hund. Så vill jag avsluta med att ge dig beröm för att du använder reflexer på din vovve. Väldigt bra, det borde fler göra på sina hundar och på sig själva. Hoppas du kommer tillbaka till bloggen.

Jag ska försöka skriva ett uppdaterat inlägg om muren. Jag ska också försöka hinna skriva ett inlägg om hundar och trafikolyckor. Nyligen var det en nära väns hund som blev överkörd. Det gick bra, men det var på håret. Cémbra på promenad i måndags. Alltid kopplad på promenaderna.