snowstreams

snowstreams

Snowstreams

Blogen handlar om livet med hundarna av rasen siberian husky. Vardag och tävling. Mycket fotografier på hundarna men också en del naturbilder.

Följ oss även på
Instgram: snowstreams_sh
Twitter.

Vårblommor med mera

BlommorPosted by Ylwa Mon, April 22, 2013 21:31:18
Det borde var vår nu men dygnstemperaturen vägrar hålla sig över noll. Nätterna bjuder fortfarande på frost och minusgrader. Så enligt meteorologerna är det väl knappast vår än. Trots det så slår nu alla små söta vårblommor ut.

I fredags var det regnigt, kallt och blött. De små blommorna hukade sig under den gråa himlen. Snödropparna hänger.En liten hyacint kikar försiktigt fram mellan bladen men vågar inte titta fram helt i det gråa vädret. Vitsipporna sluter sig och hänger ner. Samma sak gör de små blåsipporna.Krokusarna står där slutna och väntar på sol och värme.

Så i helgen kommer solen fram och värmer gott och efterlängtat.Snödropparna slår ut och sträcker sig mot solen. Till och med ett litet bi lockas fram av den varma solen. Krokusarna slår ut i full prakt. Vitsippor och blåsippor sträcker sig efter den så efterlängtade solen. Ofta har de sina egna områden där de täcker marken med ett vackert blått eller vitt hav men ibland samsas det snällt. Mitt bland alla de blåa sipporna står en som går mer åt det lilarosa hållet. De små vackra fjärilarna vaknar ur vinterdvalan och söker nektar hos blommorna. Flugorna har varit vakna länge. Halvslöa har de surrat omkring. Nu när solen värmer blir de snabba. De är inte det roligaste djuret men jag föredrar helt klart dessa framför fästingarna som dessvärre säkert också nu vaknat till liv.

I ett stenröse på tomten visar det sig vara en ormgrop. Jag räknar till minst sex snokar. Tack och lov så är det snokar som är ofarliga för hundarna. Huggormen är mindre rolig om en hund konfronteras med den. I snokens fall är det vid en konfrontation snoken som drar det kortaste strået. Den här snoken är jättelång, drygt en meter, det är stora stenar den ligger vid. Den är väldigt observant, känner den att du rör dig eller om den ser dig ringlar den blixtsnabbt in under stenarna. Jag ser två större snokar men de andra är betydligt mindre. Det här är den största.Det här var en liten en som nästan ser lite irriterad ut på mig där den kikar upp bakom en sten. Snokarna får gärna vara här. De är helt ofarliga, De har inga huggtänder. De lever främst på grodor. Fisk och mindre däggdjur kan också slinka ner. De kan bli så gamla som 25-28 år.

Tips om du vill veta om det är snok eller huggorm. Snoken har runda pupiller medan huggormen har ovala/långsmala. Jag tycker att huggormen ser lite elak ut. Huggormen är bredare i jämförelse med snoken som är en smäckrare och ofta längre orm. Enklast är att skilja dem på den tydliga gula fläckarna snoken har bakom huvudet, men vissa snokar saknar fläckarna. Hasselsnoken som är ovanlig art saknar helt gula fläckar. Huggormen har ofta sicksack mönster men kan också var helsvart.