snowstreams

snowstreams

Snowstreams

Blogen handlar om livet med hundarna av rasen siberian husky. Vardag och tävling. Mycket fotografier på hundarna men också en del naturbilder.

Följ oss även på
Instgram: snowstreams_sh
Twitter.

SPHK Vaggeryd

UtställningPosted by Ylwa Wed, May 01, 2013 21:36:20
Jag var nästan klar med ett långt inlägg från Vaggerydsutställningen igår. Då försvinner det plötsligt. Än en gång blir jag påmind om att jag bör byta bloggportal.

Nu gör jag ett nytt försök.

I fredags rullar jag och alla vovvarna ner till Vaggeryd. Det är vår första SPHK-utställning i år. Det brukar alltid vara jättetrevligt och fint väder på den här utställningen. Vi kommer inte att bli besvikna det här året heller.

När vi kommit ner och kommit lite i ordning passar jag på att ta två springrundor i de fina spåren som finns vid friluftsgården. Första rundan får Melos följa med. Han tycker jag springer på tok för långsamt. Han hoppar och skriker i början för att försöka få upp tempot. Till slut drar han bara när han inser att bromsklossen bakom honom inte kommer att öka tempot. Banan är en riktigt terrängbana med berghällar, rötter, lera med mera. Till vovvarnas förtjusning korsar också flera harar och koltrastar vår väg. På ett ställe har till och med ett träd blåst över vägen. Här är andra rundan, då fick Berit följa med.

Tillbaka efter våra rundor får hundarna mat och jag en dusch. Sedan är det grillpremiär för mig. Kvällen är fantastiskt vacker och solnedgången bjuder på en färgsprakande himmel. Bo och Susan/Kennel Ulvedalens campar med alla sina vovvar. De brukar alltid dyka upp på Vaggerydsutställningen och Kosta Off Snow. Det är alltid lika trevligt att träffa dem. Kvällen blir jättetrevlig med mycket god mat. Vi har knytkalas och det finns väldigt mycket gott att äta.

(Nu blir jag än en gång utslängd av bloggen. Den här gången har jag kommit ihåg att kopiera så att jag bara förlorar några stycken. Suck, värdelös portal detta.)

På lördagen är det dags för utställning. Det är hela 116 siberian husky anmälda till domaren Gunilla Sandberg. Det är så många att valparna och juniorerna flyttas till den andra ringen där Christian Bjerstedt- Ohlsson dömer. För mig innebär detta att jag kommer att få krockar mellan ringarna. Jag kommer att fara som ett torrt skinn mellan ringarna vid flera tillfällen. Både ringsekreterarna och domarna har väldigt stor förståelse så det flyter på väldigt bra ända utan en enda sur min. Jag måste också få rikta ett väldigt stort tack till alla dessa fantastiska personer som hjälpte mig att visa och hålla hundar. Jonas, Emma, Mia, Sofia, Susan, Solveig med flera. Utan er hade det aldrig funkat.

Först ut är bruksklass hanar för mig. Det är en stort klass med många hundar idag. Där har jag Ib att visa. Han är inte ställd sedan han var valp. Jag har hunnit ringträna en gång med honom före utställningen. Målet är att han ska få ett good för sitt polarhundchampionat. Ib överraskar mig stort och uppför sig som om han inte gjort annat. Snälla och duktiga Ib. Han står fint som en staty och springer fint. Han hälsar glatt på domaren och låter sig snällt hanteras. Ib i ringen. Foto: Kennel Alelunds.

Kritiken låter positiv och jag tänker att han kanske kan få ett very good. Det vore roligt, jag börjar snegla mot valpringen där jag samtidigt har Everth och Ola. Det börjar dra ihop sig för deras individuella bedömning. Ringsekreteraren håller upp det röda kortet och säger att det blir excellent. Det var inte vad jag förväntat mig och nu ska Ib in igen för konkurrens. Där emellan ska jag in i valpringen för att visa Everth och Ola. Tack och lov är bruksklassen stor så det tar ett tag innan det är dags för Ib igen.

Jag hinner precis in i valpringen tills det är dags för Everth. Han verkar ta detta på största allvar och uppför sig väldigt bra. Han springer stolt runt ringen och ställer upp sig fint. Ola passar sin vana trogen på att busa och försöka hitta på hyss. Han uppför sig ändå väldigt bra. I konkurrensen åker busiga Ola ut. Everth kommer 2a med HP.

Ib går in i konkurrensen i bruksklass. Det är många fina hanar kvar och jag tror inte på någon placering för Ib. Ib fortsätter att uppföra sig exemplariskt. Vi får springa tre varv och en hane från Broscheit Fang's plockas upp till första platsen. Ib plockas upp till en fjärde eller tredjeplats?! Så får vi springa tre varv till. Hanen från Broscheit Fang's vinner och Ib kommer tvåa med CK! Det här är dagens skräll för mig. Jag hade förväntat mig good kanske very good. Excellent knappast och CK drömde jag inte ens om. Helt klart blir man väldigt blind när det gäller ens egna hundar. Även om du älskar dem över allt annat ser du mest felen på dem trots att du tycker de är vackrast i hela världen. En omöjlig ekvation kanske men det är så det är.
Duktiga och fina Ib. Jag var så stolt över honom redan innan han fick sin bedömning då han uppförde sig så fint. Foto: Kennel Alelunds.

Så är jag tillbaka i valpringen då det är tikarnas tur. Här är det Varga, Nea och Birgit. Både Nea och Birgit kan vara lite försiktiga främst Nea. Varga är totalt obekymrad om det mesta. Henne får jag hjälp att visa av uppfödare Sofia. Nea är fruktansvärt obekväm i ringen. Jag hade anat att det skulle bli så men hon är också anmäld främst för social träning. Vad hon får i bedömning är inte viktigt. Birgit däremot verkar inte alls bekymrad över utställningen utan verkar tycka att det är riktigt kul. Lilla fina Nea trivs inte alls i ringen. Birgit ser däremot ut att trivas här ser hon ut att flörta med Jonas som visar henne. Foto: Kennel Alelunds.

Nea får en väldigt fin kritik. Domaren får hantera henne men det är svårt att bedömma hennes rörelser. Birgit får också en fin kritik. Varga charmar domaren och gosar in sig hos henne. Varga har verkligen ett härligt temperament. I konkurrensen åker naturligtvis Nea ut. Det är bra, hon är fått sin dos av socialträning för dagen. På stake-outen vid ringen trivs Nea bra. Där passar hon på att leka med sina syskon, gräva och tugga på de grenar hon når. Det är skönt att hon direkt slappnar av och släpper det hon tyckte var obehagligt. Det är varmt i solen, Ola, Ruffan, Everth, Nea, Varga & Birgit. Foto: Marita Åhl.

Birgit och Varga blir kvar i konkurransen. Jag har nog trott mest på Varga. Hon är väldigt fin nu och mentalt otroligt stabil. Birgit är väldigt fin men kan vara lite blyg. Det är hon nu inte nämnvärt idag. Kanske är det därför som det slutar med att Birgit vinner klassen och Varga blir tvåa. Båda får HP. I BIR-BIM valp går Birgit mot den hane som slog Everth. Birgit uppförs sig fortsatt jättefint. Hon står fint och rör sig bra, så bra att det är hon som blir BIR-valp.

Nu är det dags att kasta sig in i bästa hane samtidigt som valpgrupperna går. Här blir det ganska rörigt. I uppfödarklass har jag Everth, Ola och Birgit. I avelsklassen Ruffan med Everth, Ola och Birgit. Ib gör entre i bästa hane men åker ut efter första springrundan. Det gör ingenting jag är redan så otroligt nöjd med honom och hans bedöming.

Uppfödarklassen valp vinns av en mycket fin och jämn grupp från Kennel Snowshadow. Everth, Ola och Birgit kommer tvåa med HP. Totalt var det tre uppfödargrupper. I avelsklassen är det två grupper. Där vinner Ruffan och hennes barn med HP. Everth och Nea på stake-out. Everth tyckte det här med utställning var väldigt kul och sneglar mot ringen, kanske hoppas han på att få komma in igen. Foto: Marita Åhl


Sedan är det dags för Maggan i bruksklass. Lilla Maggan har förlorat alls sin päls och ser ganska erbarmlig ut. Hon tycker däremot det är väldigt kul att vara med. Lilla Maggan helt utan päls, inte så fet längre. Foto: Kennel Alelunds.

Maggan får en jättefin bedömning men får idag nöja sig med very good.

I öppenklass tikar visar jag Alelunds Hekkla som är dotter till min Liac. Hekkla är lite trött den här dagen och jag får inte riktigt fram hennes rörelser. Hon får precis som Maggan nöja sig med very good idag. Foto: Kennel Alelunds.

Nu får jag en liten, liten paus innan finalerna. Där ska jag döma barn med hund innan det är dags för mig att gå in med Birgit och sedan avelsgruppen. Valparna och Ruffan på stake-out. Valparna hade väldigt kul på stake-outen. Varga och Birgit lekte sin vana trogen oavbruten tills...... (foto: Marit Åhl).....Varga totalslocknade. Vid ringside. Aslakkgårdens Frosta Frostros som är dotter till Berits bror Ask. Fina Frosta blev fyra i bästa tikklass. Aslakkgårdens Merak Mästare som är bror till Varga och påminner mycket om pappa Io. Till slut var det äntligen dags för BIR-BIM siberian husky. Det var två väldigt fina hundar. Vann gjorde Vänervinds Kenai. BIM blev Fenrisulven Gnå. Kenai tog sedan hem BIS:et och Gnå BIS bruks. GRATTIS!

Så var det äntligen dags för finalerna. Jag dömde barn med hund och jag måste säga att jag är imponerad över hur duktiga många barn är på att visa hundar. Det är kul på SPHK att även barnen får vara med. Det måste vara roligare för dem än att bara få titta på. Därefter var det parklass. Jag hann inte se något här då jag värmde upp Birgit inför valp-biset.

I valp-BIS blev vi bara två då samojeden hade åkt hem. Birgit gick mot världens charmigaste lilla alaskan malamutevalp som rest ända från Tyskland. Den busade mest i ringen. Birgit uppförde sig jättefint. Det slutade med att malamuten tog hem det, välförtjänt. Birgit kom tvåa men var lika glad för det. BIS alaskan malamute och BIS-2 Birgit. Egentligen har hon ett ganska fint namn, Snowstreams Mustela Sibirica.

I BIS-avel valp var det ingen konkurrans. Det var bara Ruffan och hennes valpar. Everth var nöjd över att vara med, Ola busade mest jag tror inte han tog ett travsteg. Ruffan och Birgit började nog bli lite trötta, med all rätt. Så bilden på valpgruppen blev inte precis den bästa. Så rullar vi äntligen hemåt efter en jättetrevlig helg. Väldigt nöjda med resultaten, det gick så mycket bättre än jag trott, valparna uppförde sig över all förväntan. Ib skrällde och Maggan var glad och duktig i ringen. Resan hem är lång och vi är hemma sent. Det blir inte många timmars sömn innan klockan ringer igen. Då är det dags för ännu en utställning. De här gången vorsteh, men det kommer mer om i ett annat inlägg.

Tack SPHK Södra för en jättetrevlig och väl arrangerad utställning. Tack all underbara personer som bara fanns där och hjälpte mig med hundar i och vid ringen med fotografering med mera. Jag hann prata med många men som vanligt inte med alla och inte så mycket som man velat.

Korrigerat:
antalet avel och uppfödarklasser valp samt resultatet för Frosta i bästa tikklass. Tack Sofia för hjälpen!